SEGRE

El Suprem ratifica 12 anys de presó per a l'acusat d'esquarterar un home

El condemnat, després de conèixer el veredicte del jurat popular.

El condemnat, després de conèixer el veredicte del jurat popular.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala penal del Tribunal Suprem ha confirmat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que al seu torn ratificava la de l’Audiència de Lleida, de 12 anys de presó per a Cruz Javier de los Santos per matar i esquarterar Pedro José Morales Ramírez en un pis del carrer Paer Casanovas el juny de 2011 i llançar les restes al riu Segre al seu pas per la Mitjana

La sentència del Suprem ha desestimat el recurs presentat per la defensa, que assenyala que la sentència del TSJC es basa en prova indiciària i que el que denomina indicis no passaven de ser meres conjectures.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va confirmar íntegrament la sentència dictada per l’Audiència de Lleida, que va absoldre l’homicida d’un delicte de profanació de cadàver a instàncies del jurat, que va dir que l’única raó d’esquarterar el cos era ocultar-ho, “sense intenció de faltar al respecte a la seua memòria”.

La sentència del TSJC indica que el veredicte del jurat popular que va considerar culpable del crim el llavors acusat, de 39 anys i origen dominicà, “s’ajusta a una avaluació racional de les proves aportades”. Diu en la seua sentència el tribunal que la sang trobada als pisos del condemnat i de la víctima, compatriota de 51 anys, i a l’escala de l’edifici, lligat a les trucades entre les germanes de Cruz Javier de los Santos la matinada dels fets i el posicionament del terminal de l’homicida a l’edifici en qüestió “constitueixen un grup d’indicis raonablement ponderats pel jurat”. Així, estima que “els indicis estan plenament provats” i que “les conclusions del jurat parteixen de premisses correctes i porten a la convicció que l’acusat és l’autor de la mort”.

El condemnat, que sempre ha negat ser l’autor del crim, va fugir a la República Dominicana el juny de 2011 després de matar el seu compatriota i no va ser detingut fins el gener del 2015 després de quatre anys de recerca internacional dictada per la Interpol com a presumpte autor de l’esquarterament. El setembre d’aquell any va ser extradit a Lleida i el jutge va decretar el seu ingrés preventiu a la presó.

Els investigadors van trobar nombroses restes de sang de la víctima tant al seu pis com en el de l’acusat ja que ambdós vivien al mateix immoble okupat del carrer Paer Casanovas. Van discutir al pis de la víctima i allà el va matar i el va arrossegar per les escales, esquarterant-lo al seu pis per després tirar les restes al riu, que van aparèixer entre el juliol i octubre del 2011 al pantà d’Utxesa i al parc de La Mitjana.

tracking