SEGRE

SANITAT ESPECIALITATS

Falta de psiquiatres a Lleida

N’hi ha una quarantena entre Santa Maria i Sant Joan de Déu i en calen almenys set més || Augmenta la demanda perquè hi ha més pacients i n’han contractat de fora de Catalunya i Espanya

347103_1.jpg

347103_1.jpgSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida té dèficit de psiquiatres a la sanitat pública. El director mèdic de l’àrea de salut mental de l’hospital de Santa Maria i també de l’hospital de salut mental de Sant Joan de Déu, Josep Pifarré, va xifrar en almenys set els especialistes que serien necessaris per millorar l’atenció en aquest àmbit i va afegir que en el conjunt de Catalunya la carència és d’uns 35. Actualment, al Santa Maria n’hi ha una trentena i a Sant Joan de Déu, una desena. Va assegurar que costa trobar psiquiatres ja que no se’n formen prous, raó per la qual s’han augmentat les places de Metge Intern Resident d’aquesta especialitat i va afegir que han hagut de contractar professionals de fora de Cataunya i fins i tot d’Espanya. Va afirmar que el reforç de l’àrea de salut mental del Santa Maria i l’estrena del centre de Sant Joan de Déu l’any passat va requerir la contractació de més psiquiatres i va remarcar que se’n necessitarien set més per “poder seguir amb el creixement”. No obstant, va precisar que “ara l’atenció [a l’àrea de salut mental] és millor que fa dos anys” i va calcular que “d’aquí a tres o quatre anys la situació s’estabilitzarà” i ja no hi haurà dèficit d’aquests especialistes.

Va apuntar que l’atenció en salut mental des d’un àmbit comunitari no és només qüestió de psiquiatres, sinó que hi intervenen a més altres professionals com psicòlegs clínics (“que també costen de trobar”), terapeutes, educadors socials, treballadors socials i personal d’infermeria amb l’especialitat en psiquiatria. En tot cas, va insistir que és necessari “continuar creixent” pel que fa al nombre de psiquiatres perquè aquesta carència no afecti l’assistència als pacients. “Estem millor, però haurien de ser més”, va incidir, i va assenyalar que “busquem sinergies amb altres centres per compartir coneixements i busquem també perfils adequats per a les places” que es requereixen a Lleida.

A tot Catalunya s’estima que hi ha un dèficit de 35 psiquiatres per poder oferir una atenció òptima

Pifarré va recordar que la psiquiatria “històricament ha estat la germana pobra de la medicina” i va detallar que fa vint-i-cinc anys només hi havia quatre psiquiatres a Lleida, davant dels quaranta actuals. Va afegir que no va ser fins fa uns quinze anys que es va començar a incidir en aquest àmbit, en bona mesura com a conseqüència de la pressió de les associacions de familiars.

Va detallar que el 2006 es va elaborar un pla de salut mental que preveia un desplegament en aquest sector, però no es va aplicar llavors per falta de finançament. Així mateix, va indicar que les situacions de sofriment derivades per la crisi han provocat un augment dels pacients de salut mental i, per tant, de la necessitat de més professionals.

L’augment de les places MIR servirà com a solució a mitjà termini

El servei de salut mental confia que la progressiva ampliació de les places de Metge Intern Resident (MIR) d’aquesta especialitat a Lleida permetrà acabar amb aquest dèficit d’especialistes a mitjà termini. Cal tenir en compte que actualment només hi ha un metge que es troba en el quart i últim any del MIR de Psiquiatria.

No obstant, com que fa tres anys les places van passar a ser dos, hi ha tres titulats més que són al tercer any i dos més, al segon. Les previsions de futur encara són més optimistes perquè aquest any l’especialitat ja compta amb tres places de MIR a Lleida.

Els responsables del servei volen continuar augmentant l’oferta, per la qual cosa sol·licitaran que l’any vinent les places ja puguin arribar a quatre. Arran de l’expansió que ha patit la prestació pública d’aquesta especialitat es pot deduir que fa poc més de dos dècades a l’hospital Sant Maria només hi havia tres psiquiatres, quan actualment n’hi ha més d’una trentena.

tracking