SEGRE

TRIBUNALS VIOLÈNCIA FAMILIAR

Més de 80 lleidatans davant del jutge en un sol any per maltractar els seus fills

Els jutjats lleidatans van imputar 81 pares el 2017 per maltractar els seus fills, una xifra que gairebé s’ha triplicat en un sol any. També s’ha detectat més casos en els quals les víctimes són els pares, amb 62, mentre que 16 adolescents de les comarques de Ponent van acabar davant dels tribunals per agredir els seus progenitors o germans.

La fiscal general, María José Segarra, durant la cerimònia de l’obertura de l’any judicial.

La fiscal general, María José Segarra, durant la cerimònia de l’obertura de l’any judicial.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les denúncies per violència familiar han augmentat l’últim any a Lleida. Sobretot aquelles en les quals les víctimes són els fills. El 2017, els jutjats lleidatans van investigar 81 lleidatans per maltractar els seus fills, ja siguin majors o menors d’edat, una xifra que gairebé s’ha triplicat respecte a la del 2016 i que fa saltar les alarmes. Segons la Memòria de la Fiscalia, els maltractaments als fills han experimentat un increment considerable l’últim any, després que aquest tipus de violència (almenys la que arribava a conèixer-se als jutjats) descendís entre el 2015 i el 2016, al passar de 70 a 33 casos. D’aquesta forma, l’any passat les causes de maltractament de pares a fills van augmentar un 145%, fins a un total de 81 causes judicials. Així mateix, també es registra un increment alarmant quan la víctima són els avis. En el cas de Ponent, l’any passat es van investigar 24 casos de lleidatans agredits pels seus néts, vuit més que un any abans, mentre que en 11 més els maltractaments es donaven a la inversa, amb 11 néts (quatre més que el 2016) els agressors dels quals eren els avis.

Malgrat l’elevada xifra, els experts alerten contra els casos que no arriben a denunciar-se, que són molts. Segons la memòria de la Fiscalia, l’últim any ha augmentat la violència familiar en general, també la que exerceixen els fills contra els pares, amb 62 investigats el 2017, un 7% més que un any abans. Quant als adolescents, un total de 16 menors de la província de Lleida van ser imputats per maltractament familiar, una violència exercida contra pares i germans, en la majoria dels casos. En el cas dels menors, l’augment és mínim, amb quatre casos més, però significatiu si es té en compte que la violència filioparental va baixar el 2016 i ara torna a repuntar.

La Fiscalia va registrar 434 delictes per violència familiar el 2017, amb més casos per abusos sexuals

En la majoria dels casos, els agressors són nois i els pares acaben denunciant davant de la policia quan la situació els supera. Molts tenen por o vergonya i acaben callant fins que el conflicte és insostenible, per la qual cosa sol·liciten el seu ingrés en un centre o una ordre d’allunyament. Alguns d’aquests casos estan relacionats amb el consum de drogues o problemes de conflictivitat. L’any passat, un jove de 22 anys amb antecedents per violència domèstica va llevar la vida de la seua mare a ganivetades i va ferir el seu germà petit a Bellvís.

El Ministeri Públic va comptabilitzar l’any passat un total de 434 delictes de violència masclista a Ponent, un 30% més que el 2016. En sis de cada deu casos, les denúncies són per maltractament ocasional i en tres procediments es va investigar per agressions continuades. Augmenten les diligències per delictes sexuals en l’àmbit familiar, amb cinc investigats, un d’ells per abusos, davant dels dos d’un any abans. Quan els pares són les víctimes, aquests callen per vergonya o por del que li pugui passar al fill si denuncien. El maltractament va des de l’insult fins a l’agressió o al robatori.

A la seua última memòria, la Fiscalia també alertava de l’augment de la violència entre menors, ja sigui en l’àmbit de la parella o al col·legi. En el primer cas, tres adolescents de Lleida van ser imputats l’any passat per agredir les seues parelles.

La violència de fills cap a pares, un “mal endèmic” segons la Fiscalia

La Fiscalia General de l’Estat posa en relleu l’augment “no excessiu però sí revelador” dels procediments incoats per delictes de violència contra pares i germans, que després d’un descens entre el 2015 i el 2016, han tornat a experimentar un increment a Espanya, fins als 4.665 el 2018. La institució precisa que les xifres del conjunt de la dècada “són molt altes” però “no hi ha indicadors que permetin aventurar, a curt termini, una solució al problema de la violència filioparental”. “Queda consolidada aquesta modalitat delictiva com un mal endèmic de la societat, conseqüència d’una crisi profunda de les pautes educatives i dels rols paternofilials”, subratlla María José Segarra, fiscal general de l’Estat, mentre que puntualitza que com a nexe comú en els menors maltractadors es continua observant, amb freqüència, la combinació d’alguns tipus d’alteracions psíquiques o de la personalitat i el consum de substàncies estupefaents. En aquest sentit, els experts assenyalen que aquestes dades són només la punta de l’iceberg, ja que només parla dels casos que arriben als tribunals. A més, assenyalen que cada vegada més menors són addictes a les noves tecnologies i que alguns pateixen violència en el seu entorn, ja sigui en la família o al col·legi.

tracking