SEGRE

EDUCACIÓ FORMACIÓ

Boicot dels instituts a les pràctiques obligatòries per a futurs professors

Els instituts de Lleida no accepten alumnes de pràctiques del màster de Formació de Professorat ni de graus de la UdL i no ho faran fins que no es compensi el treball que comporta als tutors. Diuen que ja van avisar Ensenyament el curs passat i demanen una retribució simbòlica, una reducció d’hores lectives o una certificació acadèmica.

Tornen les novatades, malgrat estar vetades a la UdL - Les tradicionals novatades als estudiants de primer de les diferents facultats segueixen estant en voga, malgrat que no estan permeses dins de la universitat. Ahir, el tram de la canalització  ...

Tornen les novatades, malgrat estar vetades a la UdL - Les tradicionals novatades als estudiants de primer de les diferents facultats segueixen estant en voga, malgrat que no estan permeses dins de la universitat. Ahir, el tram de la canalització ...ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els instituts públics de Lleida capital i molts de comarques s’han rebel·lat i aquest curs no accepten estudiants en pràctiques del màster de Formació de Professorat de Secundària ni de graus de la Universitat de Lleida (tant una com l’altra són obligatòries per poder obtenir els títols) fins que no se’ls compensi la càrrega de treball que els comporta tutoritzar aquests alumnes. “Volem que es reconegui d’alguna manera el treball dels tutors, ja sigui econòmicament, amb una reducció de les hores lectives que imparteixen o amb una certificació acadèmica”, va indicar un portaveu dels directors. Aquesta situació afecta un centenar d’estudiants de la UdL, entre els quals tots els del màster de Professorat, que han de fer més de 150 hores de pràctiques als centres de Secundària. A més, moltes universitats ofereixen el màster de Professorat on-line, de manera que els instituts reben peticions també d’aquests alumnes. “Els estudiants tenen una llista dels centres formadors i vénen a demanar si poden fer pràctiques. Però estem dient que no fins i tot a exalumnes i a fills de professors”, va asseverar un director.

El representant dels instituts va afirmar que a començaments del curs passat ja van comunicar a Ensenyament la seua reclamació i van advertir de la intenció de deixar d’acollir estudiants en pràctiques per aquesta raó, acció que ara han materialitzat. No obstant, va deixar clar que “no és una qüestió monetària”. “Volem rebre alumnes, però amb una compensació perquè representa molta responsabilitat i treball. Cada any n’hi ha entre set i deu per cada centre i això comporta molta feina al coordinador. Els has de guiar, has revisar els seus programes didàctics, observar com fan les classes...”, va recalcar. Va assegurar que abans els tutors rebien una acreditació o certificat, “però això es va acabar”, i va afegir que una normativa d’Ensenyament “diu que en cap cas es pot reconèixer” la seua tasca. “I la situació s’ha agreujat pel fet que abans els estudiants feien el CAP, que costava potser 300 euros, i ara han de cursar un màster que val entre 2.500 i 6.000 euros mentre que el reconeixement per a nosaltres és zero”, va argumentar. El màster oficial a la UdL costa 2.470 euros, però altres universitats l’ofereixen online a altres preus. De qualsevol manera, el portaveu va subratllar que en cap cas pretenen que aquesta reivindicació es tradueixi en un increment dels ja elevats preus del màster.

Assegura que ningú la va avisar del boicot i creu que els tutors han de rebre una compensació

En aquest sentit, un altre director va considerar que una compensació simbòlica d’uns cent euros seria factible i dos més van incidir que deixaran de ser centres formadors si no canvien les normatives de l’administració. “Fins que Ensenyament no reconegui l’activitat professional de tutoritzar les pràctiques, no tindrem més alumnes”, va insistir un altre director, i va assenyalar que els estudiants afectats tenen l’opció de demanar fer les pràctiques als centres concertats.

Ensenyament diu que buscarà una solució aquest curs

Una portaveu de la conselleria va afirmar ahir que “Ensenyament és conscient d’aquesta situació i conjuntament amb Universitats treballarem per poder donar una resposta a aquestes demandes al llarg d’aquest any en el marc del pressupost del 2019”. Segons fonts del sector, aquest boicot no només afecta Lleida, sinó també altres zones com Girona o el Vallès. Per la seua part, la Universitat de Lleida, a través dels seus vicerectors de Docència i Estudiantat, Francisco García i Neus Vila, respectivament, va assenyalar que ningú els havia notificat res i que s’ha trobat amb aquesta plantada dels instituts al programar les pràctiques del nou curs. “La UdL no sabia res, únicament que hi havia un cert descontentament entre el professorat dels instituts en els últims anys”, va indicar Vila. Va afegir que “fa dos anys vam firmar un acord amb Ensenyament perquè els alumnes dels graus de Lletres poguessin fer pràctiques als instituts, i la facultat tampoc en sabia res”.

Tant Vila com García van considerar que la tasca dels tutors de les pràctiques als centres educatius “ha d’estar compensada de forma adequada”. “Esperem que Ensenyament ho resolgui aviat”, va afirmar la primera, que va destacar que les pràctiques són una part rellevant de la formació dels estudiants.

tracking