SEGRE

ATENCIÓ SOCIAL BALANÇ

“El problema dels migrants menors ens esclatarà als morros”

Rodamilans alerta que compliran els 18 sense feina ni estudis

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tinent d’alcalde Xavier Rodamilans va advertir ahir que la situació dels menors estrangers no acompanyats (a Lleida n’hi ha uns 230) “ens esclatarà als morros” quan assoleixin la majoria d’edat, deixin d’estar atesos i no tinguin estudis ni feina. “Ho estem fent fatal”, va dir amb referència a totes les administracions, i va proposar accions també als seus països d’origen. Rodamilans va fer aquestes declaracions a la presentació del balanç de la campanya d’atenció a temporers d’aquest estiu. Va detallar que en 72 dies han atès 808 persones (l’any passat, 896), han comptabilitzat 2.593 allotjaments (de 717 persones) i 695 sopars i han repartit 3.681 bosses d’aliments. El 51% dels atesos són subsaharians o magrebins (41%), el 74 per cent tenen entre 26 i 55 anys i la meitat era el primer cop que venien a Lleida.

Rodamilans va expressar preocupació pel fet que un 33 per cent no tenia papers, un 8 per cent més que la campanya anterior, i va alertar que “un petit sector de l’empresariat” contracta treballadors irregulars. Va denunciar que han detectat un “efecte crida” i persones que “sol·licitaven allotjament com un dret, no com una ajuda, perquè els havien dit que els en donaríem”. Va precisar que han atès nouvinguts a l’Estat en pastera o subsaharians que venien d’Itàlia “amb una carta del seu Govern”. Va dir que van derivar seixanta-un casos als serveis socials “per la seua vulnerabilitat”, van pagar bitllets a dinou persones per anar a altres destinacions i que el 30 per cent dels derivats a UP van trobar feina. Rodamilans va proposar un acord institucional, amb el consens de tots els grups de la Paeria i liderat per la Generalitat, per crear una xarxa per atendre temporers de Lleida i poblacions dels voltants. Per aquesta raó, ha demanat una reunió amb el conseller de Treball. Va precisar que una vegada sàpiguen de quins recursos disposen, plantejaran si és necessari un alberg o oferir pisos de lloguer barat, per exemple. ERC considera que el govern municipal “no té model” i va reiterar la necessitat d’un alberg per evitar que persones dormin al carrer.

Alerten d’un augment dels temporers sense papers aquest estiu i detecta contractacions irregulars

La Crida-CUP també el denunciar que “han estat tres anys d’inoperància absoluta”, veu una “aberració” destinar pisos a temporers “tenint en compte que hi ha 1.800 famílies a l’espera” i va demanar la dimissió de Rodamilans. El Partit Popular creu que s’ha de donar allotjament als temporers sense feina, veu una coordinació deficient entre les administracions i també va reclamar un alberg, igual que el Comú, que va defensar a més un “pacte de municipi”.

alt

“El problema dels migrants menors ens esclatarà als morros”

tracking