SEGRE

ENTREVISTA SEGURETAT

José Antonio Conesa Cervera: «Els vigilants de seguretat hem de ser agents de l'autoritat»

José Antonio Conesa Cervera
PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ SEGURETAT PRIVADA DE LLEIDA

El sector de la seguretat privada està cada vegada més especialitzat, i a Lleida és pioner en cursos d’autodefensa per gestionar situacions de violència de gènere i amb més presència femenina

«Els vigilants de seguretat hem de ser agents de l’autoritat»

«Els vigilants de seguretat hem de ser agents de l’autoritat»MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En quina situació es troba en l’actualitat el sector de la seguretat privada a Lleida?

Tenim molt bona col·laboració amb els cossos i forces de seguretat, com Mossos d’Esquadra, policies locals, Guàrdia Civil i Policia Nacional. L’última llei de seguretat privada ens va donar més professionalitat i especialització, de manera que cada vegada més anem trencant mites que el segurata està en aquest sector perquè no té formació.

En quines situacions s’ha incorporat més la presència del vigilant privat?

A les zones rurals, per exemple, són una figura molt important de dissuasió davant de l’augment dels robatoris agrícoles i en col·laboració amb les diferents policies. També en urbanitzacions, ja que la societat cada vegada és més conscient que fem un paper preventiu i que no serveix només amb tenir una alarma.

Seria prioritzar el factor humà?

Sempre defenso que on hi hagi una persona que es treguin les màquines. Els sistemes tecnològics són una gran ajuda, per descomptat, però no poden substituir el factor humà, perquè els aparells poden fallar.

Quines reivindicacions planteja el sector actualment?

Se’ns hauria de donar caràcter d’agent de l’autoritat. Abans ho érem, però amb la nova llei, ja no. Ens sentim desprotegits perquè defensem persones que sí que tenen aquest caràcter d’autoritat i nosaltres jurídicament no ens sentim segurs per portar a terme la nostra feina. Hauríem de comptar amb més protecció jurídica, ja que cada vegada hi ha més coneixement sobre la nostra feina.

Se senten desprotegits?

Seria una advertència al delinqüent que rebel·lar-se contra nosaltres no li sortirà gratis. Per desgràcia, tampoc tenim un equipament adequat per tal de garantir la nostra protecció i aquesta figura jurídica ens protegiria més. Amb l’anterior llei, érem agents de l’autoritat, i aquesta reforma ens perjudica.

El sector és cada vegada més professional i especialitzat?

De fet, aquesta nova llei estableix que hem de tenir una formació específica al sector en el qual estem treballant, ja sigui un col·legi o un hospital. Cada any fem cursos de reciclatge i després cada professional augmenta la seua formació de manera voluntària.

Quina formació destaca a Lleida?

Aquí som pioners en la formació per abordar situacions de violència de gènere. Impartim cursos des de l’any 1997 tant a professionals de sectors públics i privats, com també a dones víctimes d’aquesta violència, de forma desinteressada. Gimnasos de Lleida ens cedeixen les instal·lacions i cada vegada tenim més gent interessada en autoprotecció, estem oberts a tothom.

Està assegurat el relleu?

Sí, hi ha més professionals i noves empreses.

I la presència femenina?

Cada vegada hi ha més presència de dones i és un punt molt fort en el sector actualment. I estem segurs que en vindran més i ens ajudaran a millorar la seguretat privada. Encara que és una feina que et pot arribar a cremar, amb moltes hores i horaris impossibles, es tracta d’una oportunitat.

El sector compta amb 20 empreses i 550 professionals

Prop de 550 professionals treballen actualment al sector de la seguretat privada a Lleida, entre vigilants de seguretat, d’explosius, detectius o caps de seguretat de vint empreses del sector. La majoria d’aquestes empreses ofereixen serveis relacionats amb la vigilància i protecció, instal·lació i manteniment d’alarmes i el transport i dipòsit d’objectes valuosos o perillosos. El sector va portar a terme 8.541 serveis l’any passat, un 8,22 per cent més que el 2016. En el que va d’any, ja s’han registrat aproximadament 6.300 actuacions.

tracking