SEGRE

COMERÇ ESTABLIMENTS

El comerç de barri llança un SOS

Les associacions constaten l’augment dels locals comercials buits i proposen mesures per incentivar-ne l’obertura || La manca de relleu i l’elevat preu del lloguer, les principals causes

El local on hi havia les oficines del DNI al carrer Jaume II encara segueix buit.

El local on hi havia les oficines del DNI al carrer Jaume II encara segueix buit.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A excepció de l’Eix Comercial i de l’avinguda Prat de la Riba, Lleida pateix una sequera. Però no d’aigua, sinó de comerços oberts, fet que provoca que les associacions de comerciants de diversos barris proposin mesures per canviar aquesta tendència i que els carrers tornin a estar plens d’establiments. “Cada dia ens trobem amb més botigues que tanquen i locals semiabandonats, la situació ha empitjorat bastant”, reconeix la presidenta dels comerciants de Cappont, Elia Jodar, que assenyala que la falta de relleu generacional i els alts preus per llogar o adquirir locals són les principals causes d’aquesta desertització comercial. “S’hauria de donar ajuts a joves i a emprenedors perquè puguin obrir botigues als barris en comptes de fer centres comercials”, assenyala Jodar.

Per la seua part, el president comercial de Pardinyes, David Membrilla, afirma que el tancament de locals comercials “és un problema que afecta tota la ciutat. Són molts els factors que han portat a aquesta situació, però el primordial diria que és l’assumpte econòmic”. Posa com a exemple la quota d’autònoms. “Fa vint anys que treballo i pago una quota que fins i tot ha pujat en els últims anys, no és just i s’hauria de rebaixar, perquè tirar un negoci endavant amb aquests handicaps és molt difícil. Estem parlant que hi ha negocis al barri que tot just tenen sis mesos de vida i tanquen, necessitem ajuts o rebaixes per solucionar això”, recalca Membrilla. De la mateixa forma opina la presidenta dels comerciants de la Bordeta, Paqui Tena, encara que precisa que el principal problema al seu barri és la falta de relleu generacional. “La majoria de les botigues que han tancat és perquè els seus amos es jubilen, haurien de donar més oportunitats als joves que volen obrir negocis, és necessari un relleu generacional ja”, destaca.

La desertització comercial dels barris coincideix amb l’augment de locals als polígons industrials

“Un barri sense comerç és un barri mort”, sentencia la presidenta de Balàfia, Meritxell Montagut, que assenyala que la falta de dinamitzadors comercials als barris ha agreujat aquesta crisi. “S’han de fer activitats per fer més atractiu el comerç de barri i animar més gent, i fins i tot una ajuda de la Paeria per obrir negocis no estaria malament”, proposa en aquest sentit Montagut.

L’augment dels preus dels locals comercials ha provocat, a més de la desertització dels barris, que molts optin per anar-se’n als polígons. “Són més barats, estan ben comunicats i és una tendència a l’alça per part de petits comerciants, és evident que estan abandonant els barris pels alts preus”, assenyala Sergi Ortega, de Finques Farré.

tracking