SEGRE

MIGRACIÓ ADOLESCENTS

"És molt dur venir en pastera, però al Marroc no tenim cap futur"

Preveuen que el centre de Lleida per a menors estrangers no acompanyats tingui unes 30 places || La Generalitat promourà els mentors i l’acollida en família

Menors no acompanyats, dormint en una comissaria dels Mossos a Ciutat Vella, a Barcelona.

Menors no acompanyats, dormint en una comissaria dels Mossos a Ciutat Vella, a Barcelona.SAP-FEPOL/TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació d’emergència que viu Catalunya per l’arribada massiva de menors estrangers no acompanyats (mena) ha deixat al descobert les dures històries de vida que s’amaguen darrere d’aquests adolescents. “És molt dur venir en pastera, però al Marroc no tenim cap futur”, van explicar ahir alguns dels menors que viuen en un dels centres situats a Lleida ciutat i destinats a la seua acollida. “Les nostres històries són molt dures. No hem arribat aquí amb avió, de turisme, sinó en una zòdiac”, van recordar. “Al nostre país no hi ha res i creiem que a Espanya o França podem tenir futur”, van explicar. Ja fa diversos mesos que molts d’ells resideixen a la capital del Segrià amb diferents estratègies d’integració. Per als que acaben d’arribar, el departament preveu obrir aquest cap de setmana un centre d’emergència a Ponent, on se’ls donarà una primera atenció.

Segons van explicar fonts properes al cas, la ubicació definitiva no està tancada encara i s’estudien diverses possibilitats, malgrat que la prioritat és que se situï a Lleida ciutat i, si no, en una localitat propera. Sobre el nombre de places, la conselleria ja va fixar en un màxim de 100 els usuaris d’aquest tipus de centres. En el cas del de Lleida, preveuen que tingui una trentena, però la xifra podria variar en funció de la ubicació definitiva. Des de la conselleria van apuntar que l’objectiu continua sent posar-lo en marxa aquest cap de setmana.

Per a la ubicació del centre d’emergència, la prioritat és Lleida ciutat i, si no, una localitat propera

Ja ahir, la Generalitat va condicionar un nou centre d’emergència a Barcelona, amb seixanta places, al qual estaven previstos trasllats durant la tarda i la nit de menors que dormen en comissaries. Com a alternativa als centres residencials i com a part de la solució al desbordament del sistema de protecció per aquesta arribada massiva, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) va anunciar ahir que treballa a impulsar els mentors (aprofitant que ja compten amb persones interessades a dur a terme aquesta acció amb refugiats) i l’acollida en famílies extenses i alienes, autòctones o de la mateixa comunitat marroquina. No obstant, la directora de la DGAIA, Georgina Oliva, va assegurar que aquests dos nous projectes no aniran en detriment del sistema ordinari de protecció.

tracking