SEGRE
Vista aèria de les instal·lacions de la presó de Lleida.

Vista aèria de les instal·lacions de la presó de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa temps que els sindicats de presons reclamen millores en inversió i en el personal de la de Lleida, però l’últim incident violent registrat al centre penitenciari (dilluns passat, quan sis reclusos conflictius van destrossar les seues cel·les arran d’una apagada) ha fet que aixequin la veu i les uneixin totes per reclamar que aquestes millores siguin urgents. Per això, alguns adverteixen que Ponent s’està convertint en la nova Model de Catalunya, amb referència a la mítica presó barcelonina que fa pocs mesos va deixar de funcionar. Una expressió que utilitzen des d’UGT i CATAC Ponent per advertir de la degradació de les instal·lacions de la presó lleidatana. En aquest sentit, UGT assenyala que el departament de Justícia “està deixant morir la presó de Ponent per falta d’inversions com ja va fer amb la Model” i afirma que es tracta d’un centre infradotat en recursos materials i humans.

Una opinió que comparteix el sindicat majoritari, el CSIF, que assenyala que Ponent no ha seguit la línia de la resta de presons catalanes en modernització.

Entre les millores, els sindicats indiquen falta de mitjans com instal·lacions i seguretat. En aquest últim cas, el CSIF afirma que Ponent, amb 30 anys d’antiguitat, només compta amb una trentena de càmeres, mentre que les noves presons disposen de fins a 800. Aquesta carència, segons el sindicat, és coneguda pels reus que són traslladats al centre de Lleida des d’altres presons catalanes i que en molts casos compten amb un perfil conflictiu. L’augment de la conflictivitat també és una de les denúncies que fan des de CCOO, que alerta que en els últims mesos s’han registrat més casos d’autolesions, agressions entre interns i també a funcionaris a Ponent.

La resposta violenta dels interns, segons els sindicats, també respon al canvi a l’hora de subministrar la medicació. Calculen que el 45% dels interns pren algun tipus de psicofàrmac per trastorn mental i que després d’assumir les competències l’ICS ja no es reparteix la medicació diluïda en aigua, sinó que es donen les pastilles directament en mà, la qual cosa ha fet augmentar el contraban, la no-medicació d’interns i, en conseqüència, l’augment de la conflictivitat al centre.

I finalment, encara que no menys important, hi ha la reclamació que fan tots per la falta de personal a Ponent, a banda de comptar amb una de les plantilles de presons més envellida de Catalunya. Segons el CSIF, en l’última dècada la presó lleidatana ha perdut setanta funcionaris i no es cobreixen baixes ni jubilacions. En la seua última reunió, va informar el sindicat, la direcció és conscient que es necessiten reformes i les formacions exigeixen que siguin urgents.

Justícia estudia mesures arran de l’últim incident

La conselleria de Justícia està analitzant l’últim incident ocorregut a Ponent, dilluns passat, per prendre les mesures necessàries. Segons van assenyalar fonts d’aquest departament a aquest diari, a la presó de Lleida treballa el mateix nombre de persones en vigilància penitenciària que fa un any i es manté el nombre de reus durant aquest període. Fins i tot, segons Justícia, hi ha setmanes en què la població reclusa descendeix.

tracking