SEGRE

ESNOTICIA

10.000 lleidatans es manifesten a Lleida en el primer aniversari del referèndum

Un any després del referèndum de l’1-O, la majoria de pancartes de les manifestacions que van recórrer els carrers de tot Catalunya avisaven que “ni oblit, ni perdó”. A Lleida, dos mil estudiants al matí i més de 10.000 persones a la tarda van tornar a exhibir múscul independentista en una jornada en què es va demanar unitat.

Milers de persones es van manifestar ahir a Lleida en el primer aniversari del referèndum de l’1-O.

Milers de persones es van manifestar ahir a Lleida en el primer aniversari del referèndum de l’1-O.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ningú va corejar la consigna, però “polítics, poseu-vos les piles” bé podria resumir totes les pancartes de les manifestacions –en plural– que ahir van recórrer els carrers de Lleida i de moltes capitals de comarca per commemorar el primer aniversari de l’1-O. A la capital, els estudiants van prendre els carrers al migdia, després d’un matí mogut en el qual els CDR van arribar a tallar l’Ll-11, a més de bloquejar l’accés als dipòsits de la CLH. També es van fer concentracions de treballadors en empreses i institucions. Però el gruix de la mobilització es va viure a la tarda. Nou columnes van partir d’altres punts de votació de l’1-O per concentrar-se davant de la subdelegació del Govern espanyol i, des d’allà, recórrer Francesc Macià, Blondel, l’avinguda de Madrid i l’avinguda Catalunya, fins a la delegació del Govern. Més de 10.000 persones (8.000, segons la Guàrdia Urbana) van participar en aquesta nova exhibició de força de l’independentisme, que va concloure amb un manifest que demanava unitat “per aconseguir la república catalana”. Les estelades i els llaços grocs van compartir protagonisme amb les urnes de l’1-O i les paperetes de votació, convertides en objecte de culte. D’altra banda, el Govern de la Generalitat es va reunir a Sant Julià de Ramis, on havia d’haver votat Carles Puigdemont ara fa un any i on es van dur a terme les primeres càrregues policials.

El president, Quim Torra, va reivindicar el compromís per aplicar els resultats del referèndum i va felicitar els CDR per les seues accions reivindicatives. Torra els va animar a continuar “pressionant”, la qual cosa li va valer les crítiques de l’oposició. Per la seua banda, ERC va demanar unitat i JxCAT lluitar per la democràcia per aconseguir la república en una jornada festiva i reivindicativa, encara que també es van viure moments de tensió. A Lleida, un reduït grup de joves, alguns d’encaputxats, es van enfrontar als Mossos que protegien la Subdelegació i hi va haver alguns identificats.

La multitudinària manifestació de Barcelona també va acabar amb incidents quan un grup de joves es va encarar als Mossos d’Esquadra a Via Laietana i al Parlament. Un dels primers a reaccionar va ser Carles Puigdemont via Twitter: “Si van encaputxats no són de l’1-O. Si utilitzen la violència no són de l’1-O.” L’altra polèmica de la jornada va ser que la vicepresidenta Carmen Calvo va fer seua la teoria que moltes de les imatges de l’1-O eren fakes, la qual cosa va indignar les víctimes.

tracking