SEGRE

La Fiscalia sobre el cas Nadia: "No tenim dubte que és una estafa i un engany prolongat"

El ministeri públic ha presentat el seu informe en el quart i últim dia del judici

Fernando Blanco i Margarita Garau, aquest divendres a l'Audiència de Lleida.

La Fiscalia sobre el cas Nadia: "No tenim dubte que és una estafa i un engany prolongat"Magdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’informe final presentat aquest divendres per la Fiscalia en el judici contra els pares de Nadia que se celebra a l’Audiència de Lleida assenyala que no tenen "cap dubte que és una estafa i un engany prolongat" i qualifica el pare de la nena, Fernando Blanco, de "gran fabulador i entabanador". Els pares de Nadia, Fernando Blanco i Margarita Garau, estan acusats d’un delicte d’estafa per apropiar-se presumptament d’1,1 milió d’euros en donatius obtinguts en campanyes de recaptació solidàries per a la nena, que pateix una malaltia rara.

L’informe fiscal que s’ha presentat en el quart i últim dia del judici s’ha centrat en argumentar que "tots i cadascun dels fets" pels quals s’acusa els pares de Nadia "han quedat plenament acreditats". "No som aquí davant d’una estafa vulgar, sinó davant d’una d’elaborada", ha afirmat el fiscal, que al seu informe final ha qualificat a Blanco de "gran fabulador i entabanador" i ha lamentat que, més enllà del dany patrimonial, els acusats "han fet molt mal a les persones que els van voler ajudar i a les associacions que realment sí que recapten fons per ajudar".

El ministeri públic considera també que si els pares de la Nadia "no van exagerar més el seu 'modus vivendi', va ser per no acabar amb la gallina dels ous d’or". Segons el fiscal, la creació de la Asociación Nadia Nerea per a la Tricotiodistrofia no va ser més que un "instrument" per mantenir el "nivell de vida" dels acusats.

El fiscal, així mateix, ha destacat que abans de crear l’associació i mentre la família vivia a Mallorca, "dormien els tres al mateix matalàs", referint-se a la declaració que va fer ahir el germà de Garau. Però una vegada "van fer el salt" a les televisions nacionals, el fiscal considera que la recaptació de donatius es va accelerar i va incrementar i que així van obtenir fins 120.000 euros per costejar suposades intervencions quirúrgiques a Nadia en Houston (EUA).

El ministeri públic assegura que va ser llavors, a partir del 2012, quan Blanco i Garau es van convertir en uns "nou-rics i van passar de viure a Mallorca i dormir els tres al mateix matalàs a llogar-se un xalet d’alt nivell al Pirineu" català.

Amb referència al caràcter del pare, l’informe fiscal assenyala que "té una capacitat imaginativa magnífica que li porta a creure’s les seues pròpies mentides", mentre que de la mare diu que "no és ximple" i que ha tingut "un repartiment de papers" amb Blanco, convertint-se ell en el més "persuasiu" i ella en el personatge "passiu". Per aquesta raó, ha explicat, s’ha descartat atenuar la petició de pena de Garau -sis anys de presó igual com per al seu marit- que, en algun moment, s’havia plantejat el fiscal. "Blanco i Garau van convertir el cas de la seua filla en una loteria de la qual anaven cobrant premis des del 2009", ha assegurat el fiscal.

L’informe explica que el ministeri públic va decidir afegir subsidiàriament el delicte d’apropiació indeguda per si la sala considera que, al principi, Blanco i Garau sí van voler recaptar diners per a la Nadia, però que en veure el benefici que aconseguien "van voler aprofitar-se’n". Finalment ha admès que el ministeri públic es va plantejar alçar la pena fins els 8 anys de presó, però ha assegurat que "no es tracta d’una revenja, sinó de fer justícia i ara, el mal, ja està fet".

La Fiscalia va elevar ahir a definitives les seues conclusions i demana una pena de 6 anys de presó per a cadascun dels acusats per un delicte d’estafa o apropiació indeguda. També sol·licita una multa de 9.700 euros consistent en una quota diària de 18 euros durant 18 mesos.

El representant de l’acusació particular, que representa unes 60 persones afectades per la presumpta estafa dels pares de Nadia, també demana una pena de 6 anys de presó per a cadascú i una multa de 7.200 euros.

El judici prossegueix aquesta tarda amb la intervenció de la defensa dels pares de Nadia, que tindran després el seu últim torn de paraula.

tracking