SEGRE

ESTAFA JUDICI VIST PER A SENTÈNCIA

“Els pares de la Nadia van passar de dormir a terra a viure com reis”

Fernando Blanco i Margarita Garau, els pares de la nena Nadia, van insistir ahir en la seua innocència davant l’Audiència de Lleida en l’última sessió d’un judici per la suposada estafa milionària. El fiscal va recordar que van usar les donacions “per viure com reis” i que el dany moral causat és irreparable. El judici va quedar vist per a sentència.

Fernando Blanco i Margarita Garau, ahir al banc de l’Audiència de Lleida.

Fernando Blanco i Margarita Garau, ahir al banc de l’Audiència de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El mediàtic judici pel cas Nadia va quedar ahir vist per a sentència després de 30 hores de vista oral repartides en quatre jornades a l’Audiència de Lleida. L’últim dia es va centrar en els informes de les parts i el torn de l’última paraula per als acusats. El fiscal Pedro López, en una exposició de dos hores, va recordar que Fernando Blanco i Margarita Garau només han pogut acreditar 2.670 euros per a despeses mèdiques. López va afegir que “ha estat una estafa elaborada gràcies a la capacitat imaginativa de Blanco. Com a guionista o actor hauria tingut més èxits que en aquestes empreses”. El va descriure com “un relat kafkià”, “un engany polièdric” i “ple d’artificis”. El representant del Ministeri Públic es va preguntar per què la família es va traslladar des de les Balears fins a Fígols i Alinyà, i va assegurar que “eren nou-rics: van passar de dormir en un matalàs a terra a un xalet d’alt estànding”. Els pares de la Nadia, que ara té 13 anys i la malaltia de la qual no té risc mortal, són acusats d’estafar més d’un milió d’euros a gairebé 7.000 persones. Les autoritats judicials i els Mossos van poder bloquejar als pares uns 300.000 euros. Tanmateix, el fiscal va assegurar ahir que ha pogut ser un engany de més de dos milions d’euros, “ja que sospitem que tenen diners amagats en algun lloc”. Més enllà del retret penal, Pedro López va afegir que “el dany humà i social és irreparable, en especial a associacions solidàries”.

Al final de la seua intervenció, el fiscal va explicar que “aquests dies ens hem plantejat augmentar la petició de condemna de sis anys de presó. I no hauria estat una revenja, hauria estat justícia”. També va demanar que paguin sengles multes de 9.720 euros i que tornin els diners estafats. L’acusació particular, exercida pel Grup Inversor per al Desenvolupament, va demanar la mateixa pena de presó i que tornin els diners als perjudicats que representa aquesta entitat. Al contrari, les defenses van sol·licitar l’absolució (vegeu el desglossament).

L’advocat de Garau va dir que aquesta va demanar a la seua mare sol·licitar un crèdit per a la nena

Els dos acusats van exercir al dret a l’últim torn de paraula. No van demanar perdó. Mai ho han fet. “El fiscal el que demana condemnant-nos a nosaltres és que condemnin la Nadia”, va dir Blanco. També va afegir que “no he fet teatre, la meua única prioritat és la salut de la meua filla”. Per la seua part, Garau va afirmar que “no hem utilitzat la Nadia”.

El tribunal tardarà diverses setmanes a dictar sentència per la complexitat del cas.

Els advocats dels dos acusats van sol·licitar l’absolució. En el cas de Fernando Blanco, David Peña, va afirmar que “no hi va haver cap conducta delictiva, creien que la seua filla no arribaria a complir els 10 anys i la finalitat de l’associació era investigar la malaltia rara”. Paral·lelament, Peña va demanar que Blanco pugui sortir de presó després d’estar empresonat preventivament durant 20 mesos. Va assegurar que es poden aplicar altres mesures alternatives com el pagament d’una fiança, compareixences periòdiques als jutjats o la prohibició de sortir d’Espanya. Una petició a què es van oposar Fiscalia i acusació particular. El president de l’Audiència, Francesc Segura, va assegurar que prendran la decisió ben aviat. Per la seua part, Alberto Martín, advocat de Garau, va demanar que, en el cas que el tribunal consideri que la dona és culpable, sigui condemnada a penes mínimes contemplant la figura de beneficiària a títol lucratiu o de còmplice. Martín va afirmar que “la Margarita mai va mentir ni va idear cap pla. Fins i tot va arribar a demanar a la seua mare que demanés un crèdit de 72.000 euros per a la nena”.

Fernando Blanco i Margarita Garau, ahir al banc de l’Audiència de Lleida.

Fernando Blanco i Margarita Garau, ahir al banc de l’Audiència de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

Fernando Blanco i Margarita Garau, ahir al banc de l’Audiència de Lleida.

Fernando Blanco i Margarita Garau, ahir al banc de l’Audiència de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

tracking