SEGRE

INVESTIGACIÓ EQUIPAMENTS

El centre biomèdic de Torrelameu forma prop de sis-cents metges en tot just dos anys

Imparteix 48 cursos de tècniques quirúrgiques aplicades a diferents especialitats utilitzant simuladors i animals d’experimentació || Acull també tres projectes d’investigació, un dels quals internacional

Una de les pràctiques formatives que s’han dut a terme al Creba.

Una de les pràctiques formatives que s’han dut a terme al Creba.CREBA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA) de Torrelameu, impulsat per la Diputació i especialitzat en formació i investigació amb porcs, ha format en dos anys gairebé sis-cents professionals sanitaris, majoritàriament metges, però també personal d’infermeria i veterinaris, en tècniques medicoquirúrgiques utilitzant simuladors i animals d’experimentació. En concret, des que es va posar en marxa ha efectuat quaranta-vuit activitats, a les quals han assistit 596 persones. Les accions formatives s’han centrat en diferents especialitats, com la cirurgia general i de l’aparell digestiu, toràcica i també ginecologia, urologia, nefrologia, anestesiologia i gastroenterologia. L’objectiu d’aquest tipus de formació de professionals sanitaris practicant amb animals i simuladors és escurçar el temps d’aprenentatge de noves tècniques, perfeccionament i reciclatge. Així mateix, la millora dels coneixements mèdics té una repercussió directa en la qualitat de l’assistència sanitària, ja que el personal està correctament “entrenat” en menys temps gràcies a aquesta formació.

El Creba també acull investigació traslacional, és a dir, l’últim pas abans d’iniciar estudis amb humans. Fins ara, s’han completat dos projectes sobre cirurgia de l’aparell digestiu, liderats per cirurgians de Lleida i Madrid, respectivament. Actualment, n’hi ha tres més en marxa, un sobre cirurgia toràcica i un altre sobre nefrologia dirigits per professionals de Lleida, i un altre de relatiu a malalties cardiovasculars liderat per un equip internacional. En un altre ordre de coses, el Creba està obert a visites de centres escolars i d’associacions de professionals o de pacients, amb la idea d’atansar a la societat aquest equipament i la ciència.

Les activitats se centren en diferents especialitats com cirurgia de l’aparell digestiu o urologia

El centre es va inaugurar l’1 de setembre del 2016 i amb l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) formen part del grup de 123 organitzacions que van firmar el mes de setembre un acord de transparència sobre l’ús d’animals en experimentació científica, impulsat per la Confederació de Societats Científiques a Espanya.

Una de les pràctiques formatives que s’han dut a terme al Creba.

Una de les pràctiques formatives que s’han dut a terme al Creba.CREBA

tracking