SEGRE

El 70% dels docents catalans tractaria la realitat política a l'aula, però un 29% s'autocensura

La majoria de les famílies també són partidàries que es parli del 'procés' a classe, segons una enquesta

Una aula

El 70% dels docents catalans tractaria la realitat política a l'aula, però un 29% s'autocensuraEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 70% dels docents catalans es mostra partidari de tractar les controvèrsies polítiques i socials a les aules, encara que un 29,3 % per cent d’aquests assegura que últimament es autocensura i no ho fa per por de com s’interpretaran els seus ensenyaments. Aquesta és una de les conclusions d’una enquesta que la Fundació Bofill ha dut a terme entre 9.794 famílies i 2.666 docents arran dels esdeveniments polítics ocorreguts a Catalunya aquest últim any, i que han situat l’escola catalana en el centre de la polèmica política i social.

En termes globals, l’enquesta dóna la dada que un 70 % de les famílies d’alumnes i dels professors de Catalunya consideren que les controvèrsies polítiques i socials s’han de tractar a l’escola. Als 2.666 docents se’ls han formulat sis afirmacions i han hagut de respondre amb quin se senten més identificats. Les afirmacions són si els agradaria parlar sobre aquests temes però últimament ho eviten perquè no saben com s’interpretarà, sobre si aprofiten educativament els esdeveniments per treballar el desenvolupament del criteri propi dels alumnes i sobre si parlen a l’aula amb tota normalitat, com abans del conflicte.

També han contestat si s’identifiquen amb els que creuen que no s'ha de parlar perquè són temes molt delicats que generen divisió, sobre si es tracta de debats que no corresponen a l’escola i sobre si creuen que els alumnes s’han de mantenir al marge d’aquests debats.

En conjunt, un 70 % dels docents han contestat afirmativament a que la realitat política i social ha de tractar-se a l’aula. D’aquests, el 28,7 % dels professors assegura que aprofita els esdeveniments polítics i socials per treballar el desenvolupament del criteri propi dels alumnes i el 12,4 % afirma que tracta aquests temes "amb la mateixa normalitat que abans". Un 29,35 % assegura que li agradaria treballar educativament l’actualitat política i social a l’aula, però que "últimament ho evita perquè no sap com s’interpretarà".

Un 12,2 % dels docents considera que aquests temes no s’haurien de tractar a l’escola: el 5 % creu que no ha de tractar aquestes qüestions perquè són molt delicades i generen divisió, el 3,3 % entén que són temes de debat que corresponen a l’escola i el 3,9 % opina que els nens s’han de mantenir al marge d’aquests temes. Finalment, un 10,8 % dels docents no s’identifica amb cap de les qüestions plantejades i un 6,6 % no contesta.

Per la seua part, les famílies han assenyalat entre cinc afirmacions amb què se senten més identificades. Les premisses plantejades a les famílies són: els temes controvertits són una oportunitat educativa perquè els alumnes desenvolupin el seu propi criteri, els estudiants viuen els debats controvertits i és un deure dels docents treballar-los educativament, l’escola ha d’evitar temes socialment o políticament controvertits per evitar que els docents traslladin les seues creences a l’aula.

Les altres dos afirmacions que han de valorar són si a l’escola s’ha de parlar de tot però cal evitar els temes més polèmics per no aprofundir en les divisions i si l’escola ha d’abordar temes socials o políticament controvertits o bé són qüestions que s’han de tractar en l’àmbit familiar.

Davant de l’afirmació de si estan d’acord que la controvèrsia política i social es treballi a les aules a l’edat adequada, el 70 % dels progenitors s’han mostrat d’acord.

D’aquests, un 53,9 % defensen que la realitat que s’ha viscut a Catalunya en els últims temps és una "oportunitat educativa perquè l’alumnat desenvolupi el seu propi criteri". El 15,6 % de famílies restants considera que el docent "té el deure de treballar educativament aquests temes perquè formen part de la vida dels nens i els joves".

Per contra, un 26% de les famílies considera que aquests temes no s’haurien d’abordar, principalment "per evitar que els docents traslladin les seues creences (13 %)" i per no abundar en les diferències i aprofundir en les divisions (10%). Finalment, un 3,7 % dels progenitors considera que aquests temes "pertanyen prioritàriament a l’àmbit familiar".

La Fundació Bofill ha dut a terme l’enquesta entre el 2 de març i el 25 de juny de 2018 a famílies i docents d'infants i joves d'entre 1 i 18 anys.

tracking