SEGRE

HOSTALERIA PROPOSTA

Aigua gratis en bars i restaurants?

La Federació d’Hostaleria consulta l’opinió dels associats després que l’OCU promogui obligar a oferir la de l’aixeta || La majoria dels professionals rebutja que hi hagi una imposició

Aigua gratis en bars i restaurants?

Aigua gratis en bars i restaurants?S.C.D.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un simple gest com demanar un vas d’aigua de l’aixeta en un bar o restaurant s’ha convertit en una qüestió de debat entre els cambrers i restauradors de la província. El motiu és que l’Organització de Consumidors (OCU) va iniciar el setembre passat una campanya per demanar que “els establiments d’hostaleria ofereixin un recipient amb aigua de l’aixeta i vasos per al seu consum de manera gratuïta”, al·legant que és un bé bàsic, és més econòmic que l’aigua embotellada i és saludable. La iniciativa ja acumula més de 2.800 firmes, cosa que ha motivat la Federació d’Hostaleria de Lleida a consultar els associats sobre aquesta possibilitat i si ho consideren més “un detall o una obligació”. De moment l’opinió del sector és contundent, ja que el 76 per cent de les persones que han votat ho consideren un detall, mentre que el 24 per cent ho veuen com a una cosa obligatòria.

“No és un tema que ara mateix estigui a debat a Lleida ni que sigui determinant per al sector, però volíem conèixer l’opinió dels nostres associats sobre aquesta qüestió”, va explicar Ramón Solsona, gerent de la Federació d’Hostaleria. “Tret d’excepcions, no acostuma a ser un punt de conflicte i si algú demana un vas d’aigua, se li dóna.”

La Generalitat va descartar a l’agost una llei perquè sigui obligatori, com van fer Andalusia o les Balears

Malgrat tot, Solsona no descarta “que en un futur les administracions ho imposin com una cosa obligatòria, ja que en alguns països ho és i no ens sorprendria que volguessin adoptar aquesta mesura aquí”, adverteix. En aquest sentit, la Generalitat va assegurar l’agost passat que no preveu promoure una norma que obligui a servir aigua de forma obligatòria en bars i restaurants després que Aigües de Barcelona i l’Associació de Restauració Sostenible proposessin servir aigua de l’aixeta filtrada de forma gratuïta. “No tenim previst fer una llei més enllà de poder legislar per poder garantir que l’aigua té una qualitat adequada per ser consumida”, va assegurar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Tanmateix, els governs d’altres comunitats autònomes com Andalusia, les Balears i Navarra han impulsat iniciatives legislatives perquè sí que sigui obligatori. Pel que fa a l’opinió dels hotelers lleidatans, molts creuen que és similar a demanar utilitzar el lavabo de l’establiment sense consumir. “Per una vegada no passa res i no suposa cap problema servir-los un vas d’aigua si és per prendre’s una aspirina, però tampoc crec que fer-ho obligatori ens beneficiï perquè hi ha molt espavilat, a més que hi ha fonts públiques”, va assenyalar Maria Jesús, que regenta un restaurant al carrer Magdalena.

L’OPINIÓ DELS PROFESSIONALS

“És com qui va al lavabo sense consumir”

La Maria Jesús, que regenta el bar restaurant Casa Martí al carrer Magdalena, diu que donar un vas d’aigua gratis “és com qui demana utilitzar el lavabo sense haver consumit, és una cosa que d’entrada no et suposa cap problema, però sempre hi ha algú que intenta aprofitar-se’n. Un cop em va passar que una persona va venir diversos dies només per demanar un vas d’aigua, i tampoc és això”. Per això, considera que demanar que sigui obligatori “és una mica excessiu, ja que jo ho considero més un detall”.

“No m’agrada que instin que sigui obligatori”

La Maria José mai ha tingut cap problema a servir un vas d’aigua de l’aixeta al seu negoci, la Fleca La Granja, a General Brito, pero no la convenç que sigui una cosa obligatòria. “Ho considero com un gest més d’educació que una cosa que ens haurien d’imposar. Sempre que ens ho han demanat educadament n’hem servit.” A més, assegura que “és una despesa que, d’entrada, no ens costa res i continuarem servint aigua de l’aixeta gratis si ens ho demanen, per necessitat i educació”, conclou.

Aigua gratis en bars i restaurants?

Aigua gratis en bars i restaurants?S.C.D.

tracking