SEGRE

TRANSPORT COMUNICACIONS

L'AVE compleix 15 anys a Lleida amb un total de 12,5 milions de viatgers

El seu número anual s’ha quadruplicat des de l’estrena, quan només connectava amb Madrid || El principal usuari té entre 35 i 44 anys i viatja per feina

Imatge d’arxiu d’un tren d’alta velocitat que surt de Lleida.

Imatge d’arxiu d’un tren d’alta velocitat que surt de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Avui fa 15 anys que la línia d’Alta Velocitat Espanyola (AVE) va connectar Lleida amb Madrid i fins ara 12,5 milions de persones han utilitzat els seus serveis des de la ciutat per viatjar a Barcelona, Tarragona, Saragossa o Madrid. Així ho va fer públic ahir Renfe, que va detallar les principals xifres de la línia amb motiu de l’aniversari. D’aquests 12 milions i mig de viatgers, el 40% ha cobert el trajecte Lleida-Barcelona (que va entrar en servei el 2008), mentre que Madrid és la segona destinació més sol·licitada, ja que genera el 30% dels usuaris. La companyia va destacar que el servei d’alta velocitat ha passat de tenir les quatre circulacions del 2003 a les 20 de què disposa ara i que ha quadruplicat el nombre de viatgers des de la posada en marxa.

L’informe també assenyala que el perfil del client del corredor Barcelona-Lleida-Madrid és d’una persona d’entre 35 i 44 anys (que suposa el 31% dels viatgers) i que viatja per motius laborals (així ho asseguren el 61,5%) o per lleure i assumptes familiars (33,1%). La valoració que li donen els clients de l’alta velocitat de Lleida és un 8,23 sobre 10 i destaquen com a punts forts del servei la seua rapidesa i confort i la bona ubicació de les estacions de trens.

Els reptes que l’alta velocitat té per al futur pròxim podrien resumir-se en dos: el servei low cost i les companyies privades. El primer serà el tren d’alta velocitat barat Barcelona-Madrid, conegut com a EVA, encara que ni Renfe ni el ministeri de Foment han confirmat encara si tindrà parada a Lleida. D’altra banda, un altre repte és l’entrada en servei de les companyies ferroviàries privades, que podran començar a funcionar a territori espanyol a partir de l’any 2020. Una firma espanyola gestionarà a partir d’aquell any el primer servei ferroviari internacional privat entre Madrid i Montpeller.

tracking