SEGRE

TRIBUNALS EL CONFLICTE CATALÀ

La jutge ordena identificar tots els policies de les càrregues de l'1-O a Lleida

Una jutge de Lleida ha admès una querella d’Advocats per la Democràcia contra el cap policial de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, i l’exsubdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, per les càrregues en dotze col·legis de Ponent. La magistrada ha ordenat identificar tots els agents que hi van intervenir. S’investiguen tres suposats delictes.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida ha ordenat identificar tots els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que van participar en les càrregues en dotze col·legis electorals de la demarcació de Lleida durant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, així com entregar les comunicacions entre aquests cossos policials i la sala de coordinació del dispositiu de l’1-O.

Ho ha fet després d’admetre a tràmit una querella de l’Associació d’Advocats per la Democràcia contra el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, l’exsubdelegada del Govern central a Lleida, Inma Manso, i altres càrrecs intermedis que els querellants consideren responsables de les càrregues policials. Com a proves, l’associació de lletrats ha presentat imatges i vídeos que “demostren l’ús injustificat i excessiu de la violència, que tenia com a únic objectiu infligir por als ciutadans”. Per tots aquests motius, els lletrats creuen que es van vulnerar els drets fonamentals i que es va incórrer en delictes de tortura −penat amb entre dos i sis anys de presó i la inhabilitació absoluta del càrrec−, prevaricació i desordre públic, entre d’altres.

“No entenem per què en alguns col·legis electorals es van retirar les urnes sense alterar la convivència i en dotze col·legis lleidatans es va utilitzar la violència desmesuradament”, va explicar David Gil, que va agefir que “els agents volien castigar els votants i això no es pot tolerar en una societat democràtica”. “En alguns operatius es van arribar a activar fins a trenta-cinc patrulles, un fet inaudit que no hem vist ni a les alertes per terrorisme”, va apuntar. Respecte a l’acceptació de la querella, els advocats van assegurar que “estem molt satisfets perquè demostra l’objectivitat dels òrgans jurídics. Volem aclarir el que de veritat va passar i destapar la finalitat dels polítics que van ordenar l’operatiu”.

Alguns dels denunciants, a més, podrien ser multats per la llei mordassa. Es dóna la circumstància que la causa admesa a tràmit ara és la que té més importància, ja que comporta la investigació de tots els agents.

Primera resolució judicial contra les càrregues policials a Ponent Les càrregues de l’1 d’octubre han donat lloc a nombroses causes judicials a Lleida. L’admissió a tràmit d’aquesta querella és la primera resolució judicial contrària a l’operatiu policial a Ponent. Abans es van incoar diligències contra professors de la Seu d’Urgell per suposat delicte d’odi. Es van arxivar. També contra un altre professor de Tremp. Igualment es van arxivar. Diversos ferits han presentat denúncies, però les sentències conegudes fins ara a Lleida han absolt els agents, en la majoria dels casos al no poder saber-se’n la identitat o per considerar el jutge que la força utilitzada era proporcionada.

Imatge de la càrrega registrada al col·legi habilitat al CAP de Cappont.

Imatge de la càrrega registrada al col·legi habilitat al CAP de Cappont.AMADO FORROLLA

Imatge de la càrrega registrada al col·legi habilitat al CAP de Cappont.

Imatge de la càrrega registrada al col·legi habilitat al CAP de Cappont.AMADO FORROLLA

tracking