SEGRE

MOBILITAT ORDENANÇA

Usuaris de patinets elèctrics diuen que la normativa els expulsa de part de la ciutat

Denuncien que la xarxa de carril bici, per on es veuran obligats a circular quan sigui vigent, no és suficient || Critiquen que el govern municipal no els ha consultat abans d’aprovar l’ordenança

Integrants del col·lectiu VMP Lleida, que habitualment circulen en patinet elèctric per la ciutat.

Integrants del col·lectiu VMP Lleida, que habitualment circulen en patinet elèctric per la ciutat.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Usuaris de patinets elèctrics, agrupats en el col·lectiu VMP Lleida, denuncien que la normativa que la Paeria va aprovar al ple de divendres per regular aquests vehicles de mobilitat personal els expulsa de part de la ciutat, ja que l’actual xarxa de carril bici, per on han de circular essencialment, no és suficient per garantir-los els trajectes habituals. Gerard Valentines, portaveu del col·lectiu, assegura que hi ha entre cent i cent cinquanta usuaris i va indicar que la xarxa de carril bici és discontínua i que ni tan sols n’hi ha en alguns barris, igual que tampoc en la totalitat del passeig de Ronda, per exemple.

Per això, irònicament apunta que hauran de “levitar” amb el patinet per anar d’un punt de la ciutat a un altre que tingui carril bici. “No volem llibertat total, però la ciutat no està preparada per a aquestes limitacions”, va subratllar. David Sánchez, un altre impulsor del col·lectiu juntament amb Joel Romeo, va argumentar que els patinets “petits, els més comuns, són com una bicicleta en pes i velocitat i poden anar per la calçada si no hi ha carril bici. Nosaltres volem una opció per quan no hi ha carril bici”. “Jo, a partir del mes de gener (la normativa entrarà en vigor a començaments del 2019), no podré anar a treballar en patinet, perquè al sortir de casa tinc uns tres-cents metres abans d’arribar al carril bici”, va assenyalar.

Així mateix, van criticar que el govern municipal no hagi contactat amb el col·lectiu abans de modificar l’ordenança de circulació per regular els vehicles de mobilitat personal.“És molt important regular-los bé des del principi perquè canviar una ordenança aprovada és més difícil”, van recalcar, i van apuntar que tenen previst presentar al·legacions (l’ajuntament obrirà un termini de trenta dies abans de donar-hi llum verda definitiva). També consideren que els ha “criminalitzat, quan hi ha accidents amb tots els vehicles” i recorden que durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible es va organitzar una fira per promocionar els vehicles elèctrics i ara no podrem circular”. En canvi, estan d’acord a fixar els setze anys com a edat mínima per utilitzar aquests vehicles i també amb l’obligació d’utilitzar casc per a circualar amb els de més mida.

La normativa, aprovada amb el suport del PSC, Cs, PP i l’edil d’Units per Avançar, l’abstenció del PDeCAT i el no d’ERC, Crida i Comú, limita els patinets elèctrics al carril bici, parcs, places, rambles, passejos centrals, zones 30 i carrers amb plataforma única.

La Generalitat aposta per una regulació “tipus” per no confondre El conseller de l’Interior, Miquel Buch, aposta per elaborar de manera conjunta un “instrument tipus” que reguli la circulació de patinets elèctrics a Catalunya, per evitar que l’eventual proliferació de normatives sobre aquests vehicles en els diferents municipis pugui confondre els ciutadans. Va argumentar que ajuntaments de grans ciutats tenen capacitat per desenvolupar sols una normativa, “però més del 70 per cent d’ajuntaments de Catalunya són petits o mitjans i no tenen la infraestructura humana ni econòmica per portar-la endavant”. “Tot el treball que puguem fer les diputacions i la Generalitat anirà bé per a aquests municipis i els seus ciutadans. Per tant, estic predisposat a treballar conjuntament per elaborar un instrument tipus que ens serveixi a tots”, va indicar el conseller, i va remarcar que “si els d’aquí regulen d’una manera i els d’allà, d’una altra, podem arribar a confondre el ciutadà”.

tracking