SEGRE

SALUT ATENCIÓ A LES PERSONES

Una residència de Lleida dóna l'alta voluntària a un malalt d'Alzheimer sense avisar els familiars

L’home, de 76 anys, no estava incapacitat i el centre Balàfia diu que “no haver-lo deixat marxar hauria estat retenció il·legal” || La família diu que els van avisar quan ja havia firmat el document

La residència i el centre de dia per a gent gran Balàfia II, ahir al matí.

La residència i el centre de dia per a gent gran Balàfia II, ahir al matí.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un padrí de 76 anys i diagnosticat d’Alzheimer i atròfia cerebral va firmar l’alta voluntària de la residència pública Balàfia II i s’ha quedat sense plaça. “El meu pare va dir a les assistentes socials el dia 31 passat que no volia tornar a aquest centre de dia d’atenció a persones grans. Llavors, li van donar un paper perquè firmés l’alta voluntària i la van enviar a la Generalitat per validar-li el document sense haver avisat prèviament ningú de la família. L’endemà va haver d’abandonar el lloc i ara està a casa i en llista d’espera.” Així resumeix la situació que ha viscut Josep Maria i la seua família aquesta última setmana després que els responsables del centre de dia per a persones grans Balàfia II permetessin que el seu pare firmés un document per no haver de tornar al geriàtric, un fet que la família denunciarà. “Des del centre ens avisen sempre de qualsevol incidència però no ens van dir res d’una cosa tan important fins que ja era tard perquè el document ja havia estat firmat i enviat a la Generalitat”, assegura Josep Maria, que ahir va intentar anul·lar l’alta voluntària perquè pogués tornar al centre però, per ara, l’ancià torna a estar en llista d’espera. A més, la família estava en tràmits perquè el jutge li donés la incapacitat i per aquest motiu el seu fill vol “denunciar aquest cas perquè no entenem que, amb la patologia que pateix, el deixin firmar aquest tipus de documents i perquè no volem que es repeteixi aquesta situació mai més”.

Per la seua part, el gerent de l’Institut Català de Salut (ICS), Jordi Cortada, va dir que lamentava la situació i va assegurar que intenten solucionar-la, però que “qualsevol altra cosa que no hagués estat deixar-lo anar seria una retenció il·legal. No és la primera vegada que aquest senyor demanava l’alta del centre, a més, és una persona perfectament autònoma i si no volia estar allà no podíem impedir-l’hi, s’escapa del nostre àmbit, perquè així ho fixa la llei”. Una opinió que comparteixen els responsables de Balàfia II. “Vam consultar amb Fiscalia com actuar en aquests casos, i la llei diu que quan una persona amb Alzheimer no està impossibilitada pot firmar qualsevol document”, va assegurar una treballadora del centre. Tant ella com Cortada van assenyalar que “les llistes d’espera són competència de Benestar Social i la família va ser informada que l’afectat se’n volia anar”, una cosa que el fill nega, ja que els van avisar “quan ja estava firmada i enviada a la Generalitat”.

LA DADA

8.000 LLEIDATANS AMB ALZHEIMER. El 60% de persones que pateixen aquesta patologia són dones i cada any es detecten 500 casos nous.

LES CLAUS

  • Tot just 1.100 places. A les comarques lleidatanes hi ha un total de 1.069 places públiques en residències de persones grans.
  • Més concertada i privada. Pel que fa a les places de residències concertades o privades, el nombre és bastant superior, amb 2.221 places per a les residències concertades i un total de 1.490 per a les del sector privat.
  • Augment el 2017. El novembre de l’any passat la Generalitat va augmentar en més de 200 places concertades o col·laboradores als geriàtrics de la província.
  • Llistes d’espera eternes. La gent que està en llistes d’espera per entrar en aquests centres poden tardar diversos anys a obtenir la plaça. 
tracking