SEGRE

SANITAT ATENCIÓ PRIMÀRIA

Salut admet que falten com a mínim vint metges a Lleida per cobrir les baixes als CAP

Atenció Primària “comprèn” l’enuig dels professionals a causa de la sobrecàrrega laboral i que vagin a la vaga || Afirma que és per la falta de graduats però els facultatius exigeixen més places MIR

Una empleada d’una farmàcia a Balàfia ven un medicament a un client.

Una empleada d’una farmàcia a Balàfia ven un medicament a un client.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La regió sanitària de Lleida necessita almenys vint metges de família i pediatre per cobrir les baixes dels diferents Centres d’Atenció Primària (CAP) i Àrees Bàsiques de Salut (ABS), ja que la borsa està buida. Així ho va afirmar ahir la directora de l’Atenció Primària en l’àmbit de Lleida, Núria Nadal, després de l’anunci del sindicat Metges de Catalunya de convocar una vaga a Primària a finals de mes. “Entenc que els facultatius estiguin enfadats i denunciïn la sobrecàrrega laboral, perquè no tenim substituts quan hi ha baixes laborals”, va assenyalar.

Va argumentar que aquesta carència és “perquè de les facultats de Medicina no surten prou graduats per cobrir les jubilacions” i que no es tracta d’un tema de diners. Tanmateix, l’Organització Mèdica Col·legial assegura que fan falta més places de Metge Intern Resident (MIR) per a Pediatria i Família. I és que aquest any, dels 12.000 titulats que es presentin al MIR, només hi ha places per a la meitat.

Després de les oposicions del dia 25 per regularitzar 71 places a Lleida, els metges aniran a la vaga

Nadal va explicar que “actualment a Lleida tenim cobertes les jubilacions gràcies que els metges que només feien guàrdies ara també passen consulta i per les noves contractacions de l’any passat”. Tot i així, va afirmar que d’aquí a uns anys, “si no es reverteix aquesta tendència, ja no tindrem professionals per cobrir les jubilacions”. Malgrat la situació, va afirmar que “la qualitat de l’atenció no s’ha reduït gràcies al gran esforç per part de tots els metges”. A nivell de Catalunya, falten almenys dos-cents metges de família per atendre la població.

Metges de Catalunya anunciarà avui la data en la qual convocarà una vaga a Primària, que serà després de les oposicions del pròxim dia 25 per optar a 1.342 places de metge de família a Catalunya, setanta-una a Lleida. Aquestes no són per crear més llocs de treball, sinó per regularitzar contractes d’interins.

Una altra propietària va apuntar que “no només hi ha manca d’estoc d’algunes especialitats, sinó també del seu genèric i aquestes situacions són cada vegada més freqüents”. Segons creuen, “això pot passar perquè els preus fixats per Sanitat són massa baixos, per la qual cosa les farmacèutiques prefereixen vendre els seus productes a altres països”. Tanmateix, la Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols va assegurar ahir que alguns casos de desproveïment es deuen a pràctiques de comercialització “poc correctes” d’alguns laboratoris, que han garantit el subministrament a una farmàcia concreta a canvi de fidelitzar la compra d’altres productes del laboratori.

Les farmàcies, sense centenars de medicaments des de fa sis mesos Farmàcies lleidatanes es troben des de fa mig any amb problemes de proveïment de centenars de medicaments especialitzats, com l’aspirina infantil Adino de 100 mg o les pastilles Adalat Oros de 60 mg per a la tensió. Al març, el registre de l’Agència Espanyola de Medicaments reflectia la falta de 250 especialitats, mentre que actualment és de 384. “No és una situació alarmant, perquè hi ha altres fàrmacs alternatius, el que passa és que quan en dónes un de diferent al pacient, li provoca certa inquietud”, va manifestar el propietari d’una farmàcia. De fet, metges consultats per aquest diari van assenyalar que “cada medicament causa efectes secundaris diferents a cada pacient”.

tracking