SEGRE

UNIVERSITAT OCUPACIÓ

La UdL té gairebé 600 docents associats i alguns cobren menys de 200 euros al mes

La UdL té gairebé 600 docents associats i alguns cobren menys de 200 euros al mes || Denuncien que les retallades fan que s’abusi d’aquest contracte

Imatge de la façana exterior del Rectorat.

Imatge de la façana exterior del Rectorat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Universitat de Lleida (UdL) té un total de 1.108 professors, dels quals 598 són associats. Teòricament, aquesta figura és la d’un professional de prestigi que és contractat de manera temporal per aportar als alumnes els seus coneixements i experiència. Tanmateix, actualment, molts d’ells són “falsos associats”, ja que són docents que duen a terme la mateixa feina que un professor universitari permanent per un sou més que precari. Alguns no arriben als 200 euros al mes, per la qual cosa la majoria estan pluriocupats, malgrat que el seu currículum compti fins i tot amb diversos màsters. Segons el vicerector de Personal Acadèmic de la UdL, Carles Capdevila, “la crisi econòmica ha causat que les universitats hagin de cobrir les jubilacions de professors titulars amb associats, fet que ha motivat que n’hi hagi més dels que serien necessaris”. Alguns docents consultats per aquest diari van coincidir que el problema és la precarització de la universitat i van afirmar que els “falsos associats” són gairebé el 90 per cent dels que té la UdL.

Capdevila va explicar que les retribucions de l’associat són proporcionals a la dedicació, “que com a màxim ha de ser de sis hores a la setmana”. Dels 598 a la Universitat de Lleida, el 33 per cent té un contracte inicial i cobren entre 105 i 635 euros mensuals, amb una dedicació d’entre una i sis hores, respectivament; el 64%, a partir del segon any de contracte, entre 132 i 793 euros; i el 2%, amb doctorat, entre 162 i 975 euros mensuals.

“Malgrat que només ens paguen les hores, s’ha de tenir en compte la dedicació i la investigació fora d’hores”, van assenyalar alguns associats, que van apuntar que a part de preparar i fer classes, també han de fer altres tasques, com tutories.

El president del comitè d’empresa de la UdL, Daniel Chemisana, va afirmar que el salari dels associats “no en reflecteix el prestigi”, però que fa tres anys que la UdL està regularitzant la situació. Per la seua banda, Ramon Camats, associat de la UdL des de fa deu anys, “complementa” la seua feina com a catedràtic de Filosofia en un centre de Secundària. Aquest curs imparteix dos assignatures al grau d’Educació Primària, dirigeix treballs de final de grau i màster i també pràctiques d’alumnes, i per tot això rep un sou d’uns tres-cents euros i, igual que molts altres, atribueix la seua proliferació al “pèssim finançament de la universitat”, que es tradueix en aquest tipus de contractes, molt més econòmics que els dels professors titulars.

Convoquen una assemblea i preveuen fer vaga els dies 28 i 29 Professors associats de la Universitat de Lleida han decidit “fer pinya” per lluitar contra la precarietat laboral que pateixen, per la qual cosa han acordat crear una plataforma amb un representant de cada facultat de personal precaritzat per reivindicar millores. “La idea és que ens unim tots per tenir més força contra l’administració. Hem convocat una assemblea la setmana que ve a la facultat de Lletres per crear una plataforma estable –entre associats, Personal d’Administració i Serveis (PAS) i estudiants– i, entre altres mesures, decidir si ens sumem a la vaga dels pròxims dies 28 i 29 de novembre, convocada dijous per professors de diferents universitats públiques catalanes”, va explicar un docent associat de la UdL. També hi haurà un associat de la Universitat de Barcelona (UB) “perquè ens expliquin com s’estan movent”, va manifestar, ja que fa un parell de setmanes es va celebrar una assemblea a la UB per tal de pactar mesures de pressió i aconseguir millores en les condicions laborals.

tracking