SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

Arxiven la denúncia per un màster contra l'advocada en cap del Govern

Fiscalia considera que hi va haver un error de l’administració a l’atribuir-li aquesta formació || Descarta falsificació perquè aquest curs no era necessari per al càrrec

Imatge d’arxiu dels jutjats del Canyeret.

Imatge d’arxiu dels jutjats del Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fiscalia ha arxivat les diligències penals obertes contra l’advocada en cap de la Generalitat a Lleida, María de Araceli Bermúdez Flores, després de rebre una denúncia anònima que l’acusava de suposada falsificació d’un títol màster a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En un decret del fiscal en cap, Juan Boné, el Ministeri Públic considera que es tracta d’un error atribuïble a l’administració i que no va tenir cap conseqüència per a l’assignació del lloc de treball que finalment va ocupar la denunciada, ja que era un càrrec de lliure assignació i aquesta formació no sumava punts.

La denúncia, com va publicar SEGRE, apuntava a un possible delicte de falsedat documental després d’assenyalar que l’advocada en cap de la Generalitat a Lleida incloïa al seu currículum vitae un “Màster en Dret de Catalunya” a la UAB. Segons la Fiscalia, efectivament la universitat no va oferir aquest màster, sinó que la denunciada va fer un magíster, el que ara ara seria un postgrau. En el seu escrit, el fiscal en cap assenyala que la documentació aportada per la investigada era correcta i que va ser un error de l’administració el que va portar a confusió. El primer error es va produir a l’incloure la documentació a l’aplicador informàtic del departament, apareixent com a mèrit el màster i no el magíster. El segon error va ser la data de realització de la formació. La denúncia assenyalava que s’havia dut a terme el 2005-2006, curs en què la UAB no oferia màster en Dret de Catalunya. Tanmateix, la Fiscalia afirma que es va confondre la data de l’emissió del certificat, que va ser el 2005, amb la de realització del curs, que va ser el 1991-1993, com quedava acreditat en la certificació acadèmica.

La universitat va equivocar la data de la formació i la Generalitat li va atribuir un màster i no un magíster

Així mateix, la Fiscalia assenyala que el lloc de treball que sol·licitava la denunciada es proveïa pel sistema de lliure designació, és a dir, els mèrits de l’expedient es valoraven en el seu conjunt. També destaca que per accedir a la prefectura del Gabinet Jurídic a Lleida “en cap cas era obligatori” acreditar un màster en dret de Catalunya “encara que cal ressaltar que el magíster efectivament realitzat a la UAB sí que suposava en la candidata l’acreditació d’importants coneixements” en aquest àmbit, a més superats amb una qualificació de notable.

Per tot plegat, el fiscal en cap considera que només pot atribuir-se a “error administratiu” en la transcripció de la data del curs i en la integració del mèrit aportat en l’aplicador corresponent. “Cap intencionalitat no pot atribuir-se a la denunciada per l’error produït ni tan sols a títol d’imprudència ja que l’error en el seu currículum resulta imputable a l’estructura administrativa”, conclou el decret del fiscal.

D’aquesta forma, descarta que hi hagi en aquest cas un delicte de falsedat documental, ni tan sols per imprudència. És més, segons el fiscal, la falta de diligència de no corregir aquest mèrit equivocat per la denúncia només pot qualificar-se com a lleu al tenir conseqüències nul·les per accedir al càrrec. Quan es va presentar la denúncia, el mes d’agost passat, el departament de Presidència de la Generalitat ja va admetre aquests errors i va assegurar que la formació va existir.

tracking