SEGRE

Només la meitat dels comerços de Lleida venen o es promocionen per internet

A la cua de Catalunya i, a més, un 20% rebutgen incorporar les noves tecnologies

Josep Maria tiene una tienda de electrodomésticos en el Eix Comercial y ofrece sus productos a través de una página web que comparte con otros establecimientos.

Només la meitat dels comerços de Lleida venen o es promocionen per internet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 51,72% dels comerços lleidatans han implementat en els seus negocis les noves tecnologies, una xifra que preocupa i molt els dirigents de Pimec Lleida, ja que està gairebé 25 punts per sota de la mitjana catalana, que se situa sobre el 75%. A més, un 27,59% dels enquestats no fa ús d’internet ni de les xarxes socials per vendre o promocionar els seus productes però té previst incorporar-los ben aviat, mentre que el 20,69% restant rebutja les noves tecnologies quan a nivell català aquest percentatge és de només el 8,74%. “Ens preocupa molt estar a la cua de Catalunya en la implementació de les noves tecnologies en l’àmbit comercial, aquestes xifres demostren que encara queda molt treball al davant”, va dir el president de Pimec Lleida, Manel Llaràs, en la presentació d’aquestes xifres, que són el resultat d’una enquesta que la patronal ha fet els seus associats per conèixer la situació del petit i mitjà comerç lleidatà d’aquests últims mesos. “Ens preocupa molt més que hi hagi un 20% d’establiments que no vulguin aplicar les noves tecnologies que el 51% que sí que les utilitza, la qual cosa demostra que és evident que fa falta informar més el comerciant tant de les possibilitats que ofereix aquest àmbit i de les possibles subvencions tant locals o catalanes a què poden acollir-se per adoptar-les com més aviat millor. Cal perdre la por”, va assenyalar Llaràs, que va afegir que Lleida és la província que menys ajuts demana a la Generalitat per a la “informatització” dels comerços.

Per la seua part, el president dels comerciants de la Zona Alta, Josep Bellera, va subratllar la importància de fer ús de les noves tecnologies, però amb reserves. “La majoria de les botigues de la nostra associació utilitzen les xarxes socials i internet i això és important, encara que tampoc suposa una part destacable de les vendes totals”, va precisar. També va recalcar que “no hem de confondre fer ús de les noves tecnologies amb una botiga digital estil Amazon. Això és un no-comerç que ni ens afavoreix ni és rendible, hem d’utilitzar les xarxes per atreure clients a la botiga física”, va afegir. D’altra banda, el vocal de l’associació Mollerussa Comercial, Jaume Carulla, també va posar de relleu l’ús de les noves tecnologies. “Hem notat un augment important de la digitalització de les botigues de la nostra ciutat i tenim la sort que comptem amb molt suport de l’ajuntament per a aquesta evolució”, va assenyalar Carulla. “No com a Lleida o la Zona Alta”, va criticar Bellera en relació amb la Paeria.

La majoria de negocis han augmentat les seues vendes A banda de la implementació de les noves tecnologies, Pimec Lleida també va oferir dades sobre l’activitat econòmica i la contractació a les botigues de la província durant els mesos d’estiu. “El 58% dels consultats asseguren que la facturació ha sigut bastant superior respecte al mateix període de l’any passat i la majoria ho atribueixen a la millora de l’economia. El 63,21% també creu que les vendes aniran millor o igual que el 2017” va dir Llaràs. També va destacar que el 69% dels comerços no van contractar més treballadors per a aquestes dates i només un 10% van incorporar més de dos persones. Llaràs va posar èmfasi en el fet que “els dies de més facturació són de dilluns a dijous (41%) i els festius només suposen un 3,45% de les vendes, la qual cosa demostra que els festius d’obertura comercial no ens beneficien i que, igual que el Black Friday, es demostra que el petit comerç s’ha deixat arrossegar pels interessos de les grans marques i superfícies”.

Centre virtual amb un centenar de botigues de Mollerussa

El vocal de l’associació Mollerussa Comercial, Jaume Carulla, va anunciar ahir que l’entitat, que té 140 associats, està preparant crear un centre comercial virtual. “Començaria a funcionar el 2019 i, de moment, ja comptem que hi participaran un centenar d’establiments de Mollerusa”, va dir Carulla, que va recalcar que la intenció d’aquesta iniciativa “no és convertir-nos en un Amazon, la idea és que sigui un aparador online del que ofereixen les nostres botigues i tindran l’opció de comprar-ho a través d’internet o presencialment a la botiga física”. D’altra banda, Carulla també va dir que la seua entitat ha arribat a un acord amb l’ajuntament perquè els establiments paguin la zona blava als seus clients a través de la moneda de l’associació, el molleuro. “Es podrà fer des de l’aplicació que tenim de l’entitat i servirà tant perquè els veïns tinguin aquesta app, perquè facin despesa als comerços locals i vingui gent d’altres localitats a comprar. A més, la zona blava la pagaríem amb molleuros, de manera que tota la despesa i els ingressos que es generarien amb aquesta idea acabarien a les butxaques dels comerciants o veïns”, va concloure Carulla.

tracking