SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

L'Audiència de Lleida condemna i inhabilita dos cirurgians plàstics

Pels danys que va patir una pacient, amb 20 perforacions d’intestí || Un any i sis mesos de presó per a un i un any per a l’altre, i el mateix temps sense exercir

El judici es va celebrar l’any passat als jutjats del Canyeret.

El judici es va celebrar l’any passat als jutjats del Canyeret.SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència de Lleida ha condemnat a sengles penes de presó i inhabilitació dos cirurgians plàstics com a autors d’un delicte de lesions per imprudència professional durant una operació d’estètica a Lleida a una dona a qui van causar 20 perforacions a l’intestí i van deixar amb greus seqüeles que la van obligar a passar dos mesos a l’UCI. El tribunal ratifica la sentència del jutjat penal 3 contra els metges. A Ignacio Fernández Sanza li imposa un any i sis mesos de presó i el mateix període d’inhabilitació per a l’exercici de la seua professió de cirurgià, mentre que a l’altre, Gerardo Rodríguez Henao, el condemna a un any de presó i un altre d’inhabilitació. La sentència ja és ferma, per la qual cosa no pot ser recorreguda.

Els dos cirurgians així com les companyies d’assegurances van recórrer la sentència inicial davant de l’Audiència de Lleida. Entre altres aspectes, els metges van al·legar un “error en la valoració probatòria”.

Tots dos han estat condemnats per un delicte de lesions per imprudència professional

Tanmateix, el tribunal desestima tots els arguments. Així, per exemple, en la sentència de l’Audiència s’afirma que “en aquest cas es presenta tots els elements que integren l’íl·lícit de lesions per imprudència professional”.

Els fets van ocórrer el 2013 en una clínica privada de la ciutat quan la víctima va decidir sotmetre’s a una operació d’estètica, concretament una abdominoplàstia i una liposucció, amb l’objectiu d’eliminar cicatrius de cirurgies que havia patit anteriorment. Tanmateix, durant la intervenció es va aplicar, segons la sentència, “una tècnica incorrecta fins al punt de causar diverses perforacions que no van ser detectades per cap dels cirurgians” amb greus conseqüències per a la pacient, que va estar dos mesos ingressada a l’UCI i va haver de sotmetre’s a noves intervencions (vegeu el desglossament).

Així, es considera provat que no es van practicar la pacient les proves diagnòstiques prèvies recomanades pels seus antecedents.

Dos mesos a l’UCI i seqüeles que han derivat en la invalidesa La negligent actuació dels dos cirurgians van causar greus conseqüències a la pacient durant el postoperatori. Va tenir símptomes d’alarma des del principi, però no va ser intervinguda d’urgència fins a quatre dies després. Finalment va ser traslladada fins al Santa Maria, on va haver de passar dos mesos ingressada a l’UCI i sotmetre’s a diverses cirurgies més. Cinc anys després dels fets, té importants seqüeles físiques i psicològiques. De fet, se li ha concedit la incapacitat. La denunciant va patir lesions que van tardar a curar-se vora un any. A causa de les seqüeles, pateix un trastorn depressiu, problemes abdominals i un perjudici estètic. En un altre cas, Fernández Sanza va indemnitzar amb 19.400 euros una dona que el va denunciar per les seqüeles que va patir després d’una operació.

tracking