SEGRE

PATRIMONI URBANISME

Un informe alerta del risc de caiguda d'una part de la muralla de Gardeny “en mesos”

Adverteix que estan greument afectats 120 metres del mur exterior perimetral, dels segles XVI i XVII || La Paeria va aprovar divendres destinar 60.000 euros a una intervenció d’urgència a les muralles

Les pluges n’han empitjorat l’estabilitat.

Les pluges n’han empitjorat l’estabilitat.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Si no s’actua aviat, part de la muralla pot ensorrar-se en qüestió de mesos.” Aquesta és la conclusió a la qual arriba l’arquitecte Miquel-Àngel Soriano-Montagut a l’estudi i la memòria que ha fet sobre l’estat de la muralla del castell de Gardeny i en la qual proposa “una obra mínima necessària, provisional i d’urgència” valorada en 49.821 euros.

Concretament, la memòria alerta que hi ha un tram de la muralla exterior perimetral “greument afectat i danyat i que va ser construït entre els segles XVI i XVII com una muralla d’artilleria”. Aquesta part està feta amb terra argilenca compactada i, ja que es troba en la part més inclinada, és la que necessita una intervenció més urgent.

L’estudi arquitectònic proposa instal·lar puntals metàl·lics i taulons de contenció a la muralla

Soriano-Montagut també assenyala que les pluges dels últims mesos n’han empitjorat l’estabilitat i suggereix com a mesura provisional l’apuntalament. La memòria proposa intervenir en 120 metres del mur i instal·lar puntals metàl·lics i taulons de contenció al llarg de l’estructura, la qual cosa costaria un total de 49.821 euros. Per això, l’associació d’Amics del Castell de Gardeny va presentar dilluns passat una sol·licitud perquè la Paeria destini una partida dels pressupostos municipals per “dur a terme els treballs d’execució i de consolidació d’aquestes parts”. Sigui per aquesta iniciativa o pels informes elaborats pels mateixos tècnics municipals, la comissió municipal d’Economia va donar llum verda divendres a una partida de 60.000 euros per a una intervenció d’urgència a les muralles de Gardeny. Paral·lelament, tant l’associació com la memòria de Montagut-Marcos proposen fer una recollida d’informació antiga i actual sobre el Turó de Gardeny per, d’una banda, fer una exposició per afegir-la al projecte cultural del complex i, de l’altra, tenir una base de dades per conèixer tots els materials, equipaments i edificis dels quals disposa el Turó. En total, el preu per a aquesta actuació se situa en 53.000 euros.

Les pluges n’han empitjorat l’estabilitat.

Les pluges n’han empitjorat l’estabilitat.ÒSCAR MIRÓN

tracking