SEGRE

SERVEIS CONSUM

Cinquanta comunitats de veïns de la capital deuen rebuts de l'aigua de 4 anys

Cinquanta comunitats de veïns de Lleida ciutat tenen deutes per impagament del servei de l’aigua des de fa quatre anys. La Paeria analitza la situació de nou, amb impagaments d’entre 500 i 7.000 euros, per comprovar si hi ha una situació de pobresa energètica. En cas negatiu, Aqualia pot tallar el subministrament o demandar la comunitat.

A l’esquerra, la reproducció de la demanda per impagament contra un bloc de Gaspar de Portolà. A la imatge, comptadors d’aigua.

A l’esquerra, la reproducció de la demanda per impagament contra un bloc de Gaspar de Portolà. A la imatge, comptadors d’aigua.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinquanta comunitats de veïns de Lleida ciutat deuen rebuts del subministrament de l’aigua des de fa quatre anys, segons la informació facilitada per la concessionària del servei, Aqualia. Fonts de l’empresa van explicar que no poden tallar-los el servei sense que la Paeria elabori un informe que determini si hi ha o no veïns en situació de pobresa energètica. “D’aquestes cinquanta, la majoria al barri de la Mariola, hem enviat les dades de nou als serveis socials de la Paeria perquè comprovin si hi ha algun cas de pobresa energètica”, va assenyalar un responsable d’Aqualia, que va apuntar que per no portar tots els expedients a l’ajuntament de cop ho van fent per fases. En aquests nou, el deute va des dels 500 fins als 7.000 euros.

En el cas que els serveis socials detectin que hi ha un o més habitatges que no paguen el subministrament per problemes de pobresa energètica, ho comunicaran a Aqualia, que no podrà tallar el servei, complint la llei 24/2015. Tanmateix, si no hi ha cap cas de vulnerabilitat, els serveis socials s’inhibeixen, van informar fonts municipals, per la qual cosa Aigües de Lleida pot tallar l’aigua o demandar la comunitat.

Un bloc demandat per no pagar denuncia les entitats bancàries propietàries de pisos okupats

De fet, això li ha passat a una comunitat dels blocs Gaspar de Portolà, a la Mariola, a la qual Aqualia l’ha demandat per un deute de 10.020,72 euros (demanda reproduïda al requadre central).

Segons van explicar els veïns, “dels setze pisos, només paguem sis propietaris i els que no ho fan són cinc habitatges, propietat de bancs, que estan okupats, i uns altres dos propietaris, la resta estan buits”. Després de rebre la demanda, van explicar que “demandarem els bancs que no volen pagar i els altres dos propietaris” i van afegir que “hem intentat posar-nos en contacte amb les entitats perquè liquidin el deute però no ens fan cas”, per la qual cosa confien que el problema es resolgui per via judicial.

A la capital del Segrià hi havia 80.840 usuaris donats d’alta del servei d’aigua a finals de l’any passat i 42.041 comptadors comunitaris, per la qual cosa són molt poques els que deuen múltiples rebuts.

Així mateix, Aqualia va tallar l’any passat el subministrament per impagament a 110 empreses. La majoria eren de petits comerços que van tancar i, en lloc de donar de baixa el servei, van deixar de pagar l’aigua. A més, la concessionària va detectar fins a cent vint comptadors manipulats.

Setze expedients al dia per pobresa energètica La Paeria va tramitar des de l’1 de gener i fins al 3 d’agost d’aquest any 3.473 peticions de famílies amb pobresa energètica que tenen dificultats per pagar els subministraments bàsics, cosa que es tradueix en setze expedients al dia que sol·liciten que no se’ls tallin els serveis, d’acord amb la llei 24/2015 de pobresa energètica. Una mateixa persona pot tenir fins a tres expedients en tràmit, un per cada servei. De fet, del total, els 1.741 corresponen a la llum, 942 a gas i 790 a aigua, mentre que el 2017 es van gestionar un total de 5.549 tràmits, dels quals es van evitar 2.419 talls. El 2016 van ser 503 expedients. En aquest sentit, un portaveu de la Paeria va explicar que en aquests dos últims anys hi ha més volum d’expedients perquè la població té més coneixement de la llei de pobresa energètica. Al llarg del 2018 s’han produït 24 talls: 14 per electricitat, 7 per gas i 10 per aigua. En tots els casos menys en un les persones afectades tenien informe positiu, per la qual cosa la Paeria va contactar tant amb l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) com amb la companyia subministradora per restablir de forma immediata el subministrament. El 2017 es van produir 33 talls de subministrament que van ser restablerts.

tracking