SEGRE

Joana Raspall donarà nom a un dels carrers franquistes de Lleida

La Paeria iniciarà un procés per informar els veïns afectats del canvi de noms vinculats a l’aixecament militar del 36 per noms de dones

Un moment de l'entrevista a l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrossa (esquerra); amb Josep Cuní; el director executiu de SEGRE, Juan Cal, i el director de La Manyana, Ignasi Calvo.

Un moment de l'entrevista a l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrossa (esquerra); amb Josep Cuní; el director executiu de SEGRE, Juan Cal, i el director de La Manyana, Ignasi Calvo.Ajuntament de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Lleida informarà "en breu" als veïns afectats pel canvi de nom de quatre carrers de persones vinculades a l’aixecament militar del 1936 que la via passarà a denominar-se amb un nom de dona. L'alcalde, Fèlix Larrosa, ha explicat en declaracions al programa 'Aquí, amb Josep Cuní', de Ser Catalunya, que hi ha sobre la taula vàries propostes de dones a les quals es vol homenatjar. En aquest sentit, el paer en cap ha confirmat que un dels noms que formarà part del nomenclàtor dels carrers a Lleida serà el de l’escriptora i poetessa Joana Raspall.

Larrosa ha insistit en què les decisions "s’han de prendre de manera documentada", recordant la reunió que va mantenir amb els responsables del Memorial Democràtic, i que el fet de canviar el nom a 4 dels 9 carrers qüestionats per aquest tema respon a uns criteris de "documentació històrica i de participació ciutadana". Així, ha afegit que els carrers Alcalde Areny, Germans Recasens i Sangenís Bertran i l’avinguda Alcalde Recasens se substituiran en estar documentada una relació activa en l’aixecament del juliol del 36, ja sigui de forma militar o econòmica. En canvi, s’ha respectat les decisions que van prendre corporacions democràtiques. Larrosa ha afegit que no s’ha de caure en el revisionisme permanent i que “hem de ser generosos amb la història i les persones”.

D'altra banda, durant l'entrevista, Larrosa ha parlat també de la situació dels joves menors estrangers no acompanyats (MENA) que arriben a Catalunya i que han de ser tutelats per la Generalitat. Al territori de Lleida hi ha diversos equipaments que acullen joves immigrants sense família i l'alcalde ha apuntat que la Generalitat està fent inversions a la ciutat per destinar-hi altres espais. Alhora, ha posat a disposició del govern autonòmic els serveis socials municipals per donar suport en l’atenció, la protecció i el seguiment d’aquests joves, que a Lleida són uns 200.

L’alcalde ha expressat també el condol a la família de la víctima que avui ha mort en l’accident de tren de Rodalies a Vacarisses.

tracking