SEGRE

EDUCACIÓ FORMACIÓ

Poliglots fins i tot en xinès

L’institut Ronda i el de Guissona imparteixen aquesta llengua en horari lectiu || El Màrius ofereix italià i més d’un centenar de centres, francès o alemany

Alumnes de quart d’ESO de l’institut Ronda, durant una classe de xinès.

Alumnes de quart d’ESO de l’institut Ronda, durant una classe de xinès.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat vol que els alumnes siguin competents en diversos idiomes quan acabin l’escolarització i obre la porta a incorporar el xinès i l’àrab a l’horari lectiu, tal com indica l’actualització del model lingüístic a les escoles que va presentar recentment. No obstant, a Lleida són molts els col·legis i instituts que ja fa temps que aposten pel plurilingüisme i imparteixen en horari lectiu altres llengües, a més de l’anglès. La majoria ofereixen francès (vint-i-una escoles i cinquanta-un centres de Secundària), encara que també hi ha centres que imparteixen alemany (tres col·legis i vint instituts), italià (un institut) i fins i tot xinès, com és el cas de l’institut Ronda de la capital, que l’ofereix com a optativa a quart d’ESO i a Batxillerat, i del de Guissona, a segon i tercer d’ESO, segons Ensenyament.

La directora del Ronda, Natàlia Iranzo, va explicar que a l’oferta d’anglès, francès i alemany van afegir el xinès com a optativa des del curs 2014-2015 i va destacar que els alumnes tenen l’oportunitat de passar tres setmanes a Pequín l’estiu de primer a segon de Batxillerat, vivint amb famílies per practicar aquest idioma. Assegura que han constatat que aquesta assignatura, que també suposa una introducció a la cultura xinesa, resulta atractiva per als estudiants, malgrat l’aparent dificultat.

Ensenyament aposta per potenciar el multilingüisme, i a Lleida molts col·legis i instituts ja ho fan

Per la seua banda, la direcció del col·legi Joc de la Bola va indicar que des de fa anys ofereixen alemany com a matèria optativa a cinquè i sisè de Primària i va detallar que els alumnes que no l’escullen cursen reforç d’altres llengües durant aquelles hores. Va assenyalar que es tracta d’una introducció a l’alemany en la qual els escolars aprenen vocabulari i estructures bàsiques i practiquen diàlegs. Així mateix, l’institut Màrius Torres va assenyalar que a tercer i quart d’ESO i a primer de Batxillerat ofereixen italià com a segona llengua, que s’afegeix al francès i alemany que ja imparteixen a primer i segon.

La direcció va assegurar que aquest curs el repartiment d’alumnes és “equitatiu” entre totes les llengües. Segons Ensenyament, el col·legi Enric Farreny ofereix “italià i altres llengües romàniques de forma no sistematitzada”.

tracking