SEGRE

EQUIPAMENTS FINANÇAMENT

L'Audiència Nacional obliga el parc de Gardeny a pagar 10,8 milions a l'Estat

A causa de l’amortització de préstecs que li va concedir en el seu dia || El consorci recorrerà la resolució i confia que el ministeri d’Economia acceptarà una moratòria global que afecti tots els parcs

Un dels patis interiors ubicats entre els edificis en forma d’‘H’ del parc de Gardeny.

Un dels patis interiors ubicats entre els edificis en forma d’‘H’ del parc de Gardeny.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una sentència de l’Audiència Nacional obliga el parc científic i tecnològic agroalimentari de Gardeny a abonar 10,8 milions d’euros al ministeri d’Economia en concepte d’amortització de les quotes dels crèdits concedits en el seu dia pel ministeri d’Indústria en el marc del pla Avança. La resolució desestima un recurs presentat pel consorci del parc contra la resolució del ministeri que li va denegar la moratòria de les quotes corresponents als anys 2014, 2015 i 2016. Aquesta denegació es va basar en un informe de viabilitat economicofinancera elaborat per un equip d’avaluadors externs per encàrrec del ministeri, que va concloure que el parc té dificultats econòmiques estructurals i no transitòries, amb la qual cosa incomplia les condicions fixades per concedir una moratòria. De fet, la sentència recull que l’informe conclou que “el consorci es troba en una situació de fallida tècnica”.

El tribunal rebutja els arguments que oposa el parc a aquesta resolució i, a més de desestimar íntegrament el seu recurs, li imposa les costes. El gerent del parc de Gardeny, Miquel Aran, va assenyalar que presentaran un recurs de cassació contra la sentència. A més, va indicar que, de forma conjunta amb parcs científics de tot l’Estat, negocien una solució amb el Govern central. En aquest sentit, Aran va recordar que els problemes per retornar els préstecs que va concedir en el seu dia Madrid afecten un bon nombre de parcs científics d’Espanya. “S’està buscant una solució global”, va manifestar. En aquest sentit, tant ell com el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, es van mostrar confiats que la negociació arribarà a bon port. Fernández va detallar que amb l’anterior Govern del Partit Popular s’havia assolit un principi d’acord consistent a prolongar a més de trenta anys el període de devolució dels préstecs sempre que la respectiva comunitat autonòmica acceptés assumir una part del deute a través dels fons del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Va afegir que ara s’han iniciat els contactes amb el nou Executiu socialista i es va mostrar molt optimista sobre les possibilitats d’aconseguir una solució.

El parc presentarà un recurs de cassació i ha iniciat contactes amb el Govern central

El deute del parc de Gardeny pels préstecs concedits pel Govern central s’eleva a uns quaranta milions d’euros. A tot Espanya, hi ha una vintena de parcs afectats per aquesta problemàtica, generada perquè a començaments de segle el Govern central va impulsar una política de concessió de crèdits per construir parcs científics. Pel que fa a Catalunya, la Generalitat, durant l’època del Govern tripartit, es va comprometre verbalment a fer-se càrrec de la devolució, però mai es va firmar un acord per escrit, de manera que són els parcs els que han de fer front a aquest deute, que a nivell català ascendeix a un import d’uns tres-cents milions d’euros.

tracking