SEGRE

TRIBUNALS MIGRACIÓ

Un policia algerià sol·licita asil a Lleida al rebre amenaces de narcos

També per a la seua dona i les tres filles menors d’edat || L’Audiència Nacional els el denega al considerar que la protecció els l’ha de donar l’Estat d’Algèria

Imatge d’arxiu de la seu de l’Audiència Nacional, a Madrid.

Imatge d’arxiu de la seu de l’Audiència Nacional, a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Nacional ha denegat la sol·licitud d’asil d’un policia algerià que va fugir del seu país a Lleida després de rebre amenaces de mort i de segrest per part de narcotraficants. Segons el tribunal, aquesta protecció li ha de proporcionar l’Estat algerià, ja que no pateix persecució per raó de raça, religió, orientació sexual o política, sinó que són delinqüents comuns i aquests poden ser perseguits per les forces de seguretat del seu país.

A la seua sol·licitud, l’agent assenyala que formava part d’una unitat especial de la Policia Judicial especialitzada en la lluita contra el crim organitzat, terrorisme, contraban, narcotràfic, blanqueig de diner, prostitució i tràfic de persones. Treballava a la província algeriana de Tlemcen. El 2013, segons el seu relat, la seua brigada va intervenir 1.800 quilos de cànnabis, que es transportaven en un vehicle robat a Bèlgica i els traficants volien portar la droga a Espanya i França per a la seua venda. Un mes després de l’operació, assegura que van intentar subornar-lo perquè deixés d’actuar contra el líder de la banda de narcotraficants, a la qual cosa es va negar i va començar a rebre amenaces de mort. Aquell mateix any, la seua unitat va fer una altra operació i es va apoderar d’un gran carregament il·legal de tabac. Després d’aquesta confiscació, afegeix, va tornar a rebre amenaces, per la qual cosa va sol·licitar el trasllat a una altra ciutat, a Orà. Allà, segons la seua sol·licitud, va ser trobat pels narcotraficants i va tornar a rebre amenaces, per la qual cosa va decidir fugir d’Algèria. A l’arribar a Alacant, va rebre trucades amenaçadores des d’Algèria i va venir fins a Lleida, on va comprar un pis i va sol·licitar asil el gener del 2016 per a ell, la seua dona i les seues dos filles de 6 i 3 anys. Pocs mesos després, va nàixer la tercera filla.

L’Audiència assenyala que no va denunciar les amenaces al seu país i que no compleix els requisits per l’asil

Ara, l’Audiència assenyala que no hi ha proves de les amenaces, ja que el policia no ho va denunciar al seu país, i que hauria de sol·licitar protecció a l’Estat algerià. La resolució es pot recórrer davant del Suprem.

Un centenar de peticions d’asil a Lleida, el triple que ara fa un any

Les comarques de Ponent van registrar l’any passat un total de 108 sol·licituds d’asil, gairebé el triple que les comptabilitzades un any abans, que van ser 40. Segons les xifres del ministeri de l’Interior, en tot l’any passat van demanar asil a la província de Lleida les mateixes persones que en l’últim quadrienni. En el primer semestre d’enguany, Creu Roja Lleida va atendre el doble de sol·licituds d’asil que l’any passat, fins a un total de 96, sobretot de persones procedents de l’Àfrica subsahariana, Veneçuela, Ucraïna, Rússia, Colòmbia i Geòrgia. Són persones que fugen dels conflictes armats i socials que viuen els seus països, per la falta de seguretat, menjar o serveis bàsics. Tanmateix, l’ONG alerta que de les sol·licituds que es registren a Espanya, només s’autoritza l’1% del total.

tracking