SEGRE

SOCIETAT

"Ni una menys" exigeixen les dones en el Dia contra la violència masclista

Protesta a Lleida i a les principals capitals

"Ni una menys" exigeixen les dones en el Dia contra la violència masclistaITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"Ni una menys" és l’exigència que van corejar aquest cap de setmana en ciutats de tot el món les milers de dones que van sortir al carrer per recordar que se celebra el Día contra la violència masclista.

En Lleida, diversos centenars de persones va participar en la marxa que va transcórrer sense incidents i amb el clamor unànime de posar fi a la xacra de les actituds masclistes i la violència contra les dones. Al matí, l’alcalde de Lleida, Féliz Larrosa va anunciar que el consistori dedicarà un carrer a les Germanes Mirabal -Maria Teresa, Minerva i Patria- com a símbol en contra de la violència masclista (assassinades per la policia secreta del dictador colombià Rafael L. Trujillo el 25 de novembre de 1960), dins del procés de canvi de noms de carrers vinculats al cop militar del 36. Així ho va dir en el transcurs de l’acte institucional per commemorar el Día Internacional per a l’Eliminació de la Violència cap a les Dones que s’ha va celebrar en la Plaça dels Fanalets de Sant Jaume. Hi va haver també actes i concentracions en moltes altres poblacions de Lleida, com a Tàrrega, Bellpuig, Agramunt o Puigverd de Lleida.

Així mateix, a Espanya les protestes que van ser especialment actives, mentre que es van veure enfosquides a la ciutat turca d’Istanbul, on la Policia va utilitzar gasos lacrimògens contra les manifestants per considerar que havien sortit del lloc autoritzat.

Cada manifestació va tenir la seua imatge del dia, però entre les més vistes hi ha les de les dones a Tel Aviv amb gorres roses en forma de cap de gata o la del president del Parlament Europeu, Antonio Tajani.

A Brussel·les es va celebrar la cimeraper donar llum verda al "brexit" i Tajani va comparèixer en una roda de premsa amb una imatge inèdita ja que sota l’ull esquerre tenia una marca roja que recordava un cop.

Era la seua manera d’adherir-se’ls, tant a ell com l’Eurocambra, a "la lluita contra violència contra la dona", va dir el polític a la premsa.

Una iniciativa que té el seu origen a la lliga de futbol italiana, on els jugadors de la sèrie A i els àrbitres van saltar al camp amb aquesta marca a l’ull, acompanyats de nenes i amb el lema: "una roja a la violència".

Una de cada tres dones del món han patit violència física o sexual, principalment en mans de les seues parelles o exparelles, segons l’ONU, i per protestar contra aquest abús milers de persones es van llançar aquest cap de setmana als carrers de Madrid, Mèxic, Santo Domingo, Berlín, París, Milà o Istanbul.

D’entre les manifestacions destaca l’acolorida marxa de Tel Aviv, on milers de dones convocades per organitzacions feministes israelianes van desfilar amb gorres roses amb forma de cap de gata i teixits pel col·lectiu de dones africanes refugiades Kuchinate.

Les gorres estan inspirades en el nord-americà Projecte Pussyhat, que va marcar la Marxa de les Dones de Washington el novembre de 2016, i són un símbol de suport als drets de les dones i per la resistència política.

La jornada de manifestacions reivindicatives va tenir el seu contrapunt a Istanbul, on la Policia va provar de dispersar les dones amb gasos lacrimògens quan van voler estendre la concentració més enllà de la plaça on estava autoritzada.

Tanmateix, després d’un moment de tensió, les dones van continuar alçant les seues pancartes i cridant: "No callarem, no tenim por, no ens sotmetrem".

Semra, una professora que participava en la marxa, va dir que no entenia per què hi havia "tanta Policia en una manifestació pacífica. Després, quan les dones necessitem protecció contra la violència, sempre arriben tard".

"Ni una menys, lliures ens volem" va ser el crit que es va escoltar en les manifestacions celebrades a múltiples ciutats espanyoles i que a Madrid va reunir a 12.000 persones.

El Día contra la violència masclista va ser creat per l’ONU en record, precisament, de les dominicanes Patria, Minerva i María Teresa Mirabal.

A Santo Domingo, la marxa contra la violència, sota la consigna "Ni una menys" va estar encapçalada per un carro fúnebre amb una pancarta en la qual es llegia "Les nenes no es maten" i una altra amb el missatge Ni un enterrament més".

Amèrica Llatina és, segons l’últim informe de Nacions Unides, la regió del món amb més índexs d’agressions de gènere, ja que cada dia moren de mitjana dotze llatinoamericanes i caribenyes.

A Europa també se’n va cridar "Ni una menys" en ciutats de com Roma, on els manifestants lluïen mocadors roses, mentre a Alemanya s’han convocat avui actes en alguns ciutats, entre elles Berlín.

La Liga Internacional Feminista va cridar a un manifestació a la capital alemanya a la qual els homes no estaven convidats i els van recomanar que, si volien solidaritzar-se amb les protestes, organitzessin actes en altres llocs de la ciutat.

"Ni una menys" exigeixen les dones en el Dia contra la violència masclistaSTEFI GABRIELLE

tracking