SEGRE

SANITAT PROTESTES

Arranca avui la vaga de cinc dies als CAP i Santa Maria per exigir millores laborals

Uns 680 metges d’Atenció Primària i de la sanitat concertada de Lleida són cridats a secundar l’aturada de Metges de Catalunya || Salut va intentar ahir aconseguir un acord fins a última hora

Imatge d'arxiu d'una protesta del personal d'un CAP de Lleida ciutat.

Imatge d'arxiu d'una protesta del personal d'un CAP de Lleida ciutat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 501 metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs dels centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) de Lleida i 178 professionals de la sanitat concertada de l’hospital Santa Maria i de Tremp i del CAP Rural Nord d’Alpicat són cridats des d’avui i fins divendres a secundar la vaga de Metges de Catalunya per exigir millores laborals i assistencials.

Respecte a l’Atenció Primària, el sindicat, majoritari entre el col·lectiu, reclama la disminució de la càrrega assistencial, i limitar a 28 les visites diàries per consulta –ara són fins a quaranta–, la reposició de 920 professionals i la recuperació del poder adquisitiu, que xifra prop d’un 30 per cent. A més, avui a les 11.00 hores hi ha convocada una manifestació a Barcelona, a la qual acudiran metges de Lleida. Cal recordar que la sobrecàrrega laboral a l’Atenció Primària ha provocat la jubilació anticipada de metges de Lleida.

La consellera Vergés “té clar que la Primària s’ha de millorar” i proposa mesures “urgents”

Per la seua part, la consellera de Salut, Alba Vergés, va dir que el Govern català “té clar que la Primària s’ha de millorar” i va proposar aplicar mesures “urgentment”, com la recuperació del 100 per cent del pagament per objectius. Tanmateix, Salut i el sindicat es va reunir ahir a última hora per negociar i intentar anul·lar la vaga als CAP, però al tancament de l’edició encara continuaven reunits. Respecte a la sanitat concertada, el sindicat reclama millores laborals i retributives i solucions per frenar “el deteriorament de l’assistència”. Així mateix, dijous és cridat a fer vaga professorat associat de la UdL.

Oposicions a l’ICS per ‘regular’la plantilla Uns 1.700 metges de família i uns 250 pediatres es van examinar ahir a Barcelona en les oposicions convocades per l’Institut Català de la Salut (ICS) per a 1.343 i 149 places d’aquestes dos especialitats, 71 de metge de família a Lleida. Per a l’ICS, aquest concurs ha de permetre “estabilitzar gran part de la plantilla”, ja que no es tracta de la creació de noves places. Aquestes són les primeres oposicions normalitzades que l’ICS convoca en 10 anys, ja que el 2015 es va celebrar un concurs, però amb poques places.

tracking