SEGRE

Els metges de primària de Catalunya mantenen la vaga

Finalitza de matinada sense acord la reunió amb l'ICS

La vaga deixa buits CAP de Lleida i comarques i el Santa Maria.

Els metges de primària de Catalunya mantenen la vagaItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat Metges de Catalunya (MC), majoritari entre els facultatius catalans, i l’Institut Català de Salut (ICS) han finalitzat a la una de la matinada sense acord la reunió que mantenien des de les 16 hores d’aquest dilluns per intentar posar fi a la vaga iniciada aquest dilluns pels metges de primària. Els metges mantenen la seua exigència que l’ICS accepti dos les seues reivindicacions que consideren innegociables: el límit de 28 pacients per metge al dia i que puguin dedicar un mínim de 12 minuts a cada pacient, però els dirigents de l’ICS es resisteixen a posar un límit fix de visites diàries malgrat reconèixer que els metges estan sobrecarregats de feina.

La doctora Carolina Roser, membre el comitè de vaga de MC, ha explicat en sortir de la reunió, visiblement cansada després de nou hores de negociació, que "l’acord no és possible perquè hi ha filosofies molt diferents" entre ICS i metges. Roser ha especificat que mentre els metges consideren que és necessari limitar el nombre de visites i garantir un temps mínim necessari per a cada pacient, l’ICS defensa que no entra dins de la filosofia de l’atenció primària posar límits als pacients que han de ser atesos diàriament.

Per la seua part, el director de l’ICS, Josep Maria Argimon, ha comentat en finalitzar la llarga reunió que aquesta ha estat "intensa" i "profitosa perquè hi ha molts punts d’acord", encara que ha reconegut que el desacord està en si es limiten o no el nombre de visites. Argimon ha dit que l’estratègia per reduir la sobrecàrrega de treball dels metges que planteja l’ICS és diferent a la que vol el sindicat mèdic i ha explicat que l’administració és més partidària de contractar més mèdics, encara que no els troba, i han ofert als metges compensar el seu sobreesforç "des de la perspectiva retributiva". "Hem avançat en alguns punts que haurem de continuar treballant, però aquest principal punt de desacord continua sent sobre la taula perquè nosaltres creiem que posar límits de visites va contra l’essència mateixa de l’atenció primària", ha conclòs el director de l’ICS. Metges i ICS s’han situat per continuar intentant un acord.

L’oferiment de l’ICS per remunerar la sobrecàrrega de treball|feina i les hores de més que dediquin els metges per poder atendre a tots els seus pacients i la redistribució del repartiment de la població assignada entre metges no ha estat suficient perquè el sindicat desconvoqui la vaga, que es mantindrà avui i és prevista fins divendres. Roser ha reiterat que" els metges no cedirem en les negociacions" perquè "no podem continuar traient del nostre temps l’esforç per visitar més ràpid i pitjor".

La reunió d’ahir era la continuació de les negociacions "in extremis" iniciades diumenge a la nit per intentar evitar la vaga. En la reunió han participat els més alts responsables de les parts implicades, el conseller de Treball, Chakir El Homrani; la secretària general de departament de Salut, el secretari general del departament de Treball i els directors gerents de l’ICS i del Servei Català de la Salut (CatSalut), a més dels dirigents del sindicat de metges.

tracking