SEGRE

Els metges mantenen la vaga després d'un nou fracàs negociador

Segueixen posant com a condició ineludible reduir el nombre de visites a 28 diàries

La sala d’espera de l’hospital Santa Maria estava ahir pràcticament buida.

La sala d’espera de l’hospital Santa Maria estava ahir pràcticament buida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Representants del sindicat Metges de Catalunya (MC), majoritari entre els facultatius catalans, i de l’Institut Català de la Salut (ICS) han tornat a fracassar aquesta nit en el seu nou intent d’acord i els ambulatoris continuaran aquest dimecres amb serveis mínims per la vaga dels metges de família, per tercer dia consecutiu.

Encara que l’ICS ha aportat una nova proposta per alleujar la sobrecàrrega de treball dels metges, aquesta no ha satisfet als facultatius, que continuen posant com a condició ineludible reduir el nombre de visites per metge a 28 de diàries, després d’aconseguir ja el reconeixement que es necessiten 12 minuts d’atenció per a cadascun dels pacients presencials. En acabar la reunió, cap a les dos de la matinada d’avui, la membre del comitè de vaga de MC, Ana Roca, ha informat que mantenen les aturades perquè no hi ha acord i que segueixen a l’espera que l’ICS els presenti "un estudi de càrregues de treball centre per centre, que havien d’haver presentat avui." Segons Roca, amb aquest informe detallat per cada centre "s’estudiarà la limitació de visites en funció de les demores que té cada professional".

Per la seua part, el director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimón, ha precisat que "hi continuen havent molts punts d’acord i avui hem presentat noves propostes que en aquests moments estan valorant i demà continuarem les converses". Argimon ha negat que l’estudi detallat de càrregues de treball de cada centre sigui un reconeixement que es limitaran les visites, encara que ha recordat que "sempre hem dit que l’estàndard és de 25-28 visites diàries de càrregues de treball, però això no vol dir que parlem de límit, encara que la proposta ens atansa a l’esperit d’alleujar la sobrecàrrega."

El responsable de l’ICS ha negat taxativament que es vagin a limitar el nombre de visites i ha matisat que la seua proposta va encaminada a reduir la població assignada a cada metge, especialment als centres que tinguin pacients de més edat o amb un nivell socioeconòmic baix, que són els que precisen més atenció mèdica. "La proposta és més complexa que un simple verb, limitar, perquè no es limitaran les visites sinó que la proposta és redistribuir la població assignada per metge, que és de 1.340 persones", ha assenyalat. I ha afegit que "amb l’estudi veurem una sèrie de factors, com les característiques demogràfiques, d’envelliment, de morbiditat, de cronicitat o de renda i ens ajustarem la població assignada".

Això vol dir, segons Argimon, que un ambulatori que atén una població més envellida podria reduir els pacients assignats a 1.000 o menys per metge, mentre que un centre en un barri ric i amb població jove podria pujar la ratio a més de 1.500 "perquè aquestes persones acudeixen menys al metge". "Es tracta de reduir la població assignada, però no de limitar les visites diàries", ha insistit Argimon. Amb aquesta controvèrsia, continua viu el punt de desacord més important, que és la petició "innegociable" i "indispensable" dels metges que es limitin a 28 pacients les visites diàries dels metges de capçalera. Argimon ha reconegut que l’ICS ja ha acceptat que els metges han de tenir un mínim de 12 minuts per atendre cadascun dels seus pacients.

En complir-se avui el tercer dia de vaga, els serveis mínims pactats estableixen que aquests pujaran del 25 al 33% dels metges que seran als ambulatoris, mentre seguiran garantides el 100% de les urgències.

Els metges de primària i de la concertada ha convocat una concentració per a les 11,00 hores d’avui dimecres, a les portes del Parlament.

tracking