SEGRE

SANITAT MOBILITZACIONS

La vaga impedeix que es donin altes domiciliàries a pacients del Santa Maria

La vaga de metges a l’Atenció Primària i a l’hospital Santa Maria va mantenir ahir el mateix seguiment majoritari que el primer dia i nombrosos usuaris van fer cua de nou per reprogramar les seues visites. La quota de malalts (els metges en demanen un màxim de 28 al dia) continuava bloquejant ahir a la nit les negociacions amb la Generalitat.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona jornada de vaga als Centres d’Atenció Primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) i a l’hospital Santa Maria va mantenir ahir el mateix seguiment que dilluns. El sindicat Metges de Catalunya, que qualifica l’aturada d’“històrica”, va afirmar que el 71% dels facultatius lleidatans de Primària i el 69 per cent de la concertada la va secundar ahir, mentre que l’ICS va dir que va ser el 28 per cent, comptant els serveis mínims, i el 44 per cent sense tenir-los en compte.

Uns percentatges similars als del primer dia. Les dades de l’ICS són del seguiment als CAP, ja que no facilita els del Santa Maria. La quota de malalts (els metges en volen un màxim de 28 al dia) continuava bloquejant ahir a la nit les negociacions amb la Generalitat.

L’aturada va tornar ahir a provocar cues als CAP i a l’hospital per reprogramar les visites i hi va haver més queixes a la unitat d’Atenció a l’Usuari. A més, usuaris ingressats al Santa Maria van denunciar que no se’ls donarà l’alta domiciliària fins al primer dia laboral després de la vaga, dilluns vinent, perquè els metges que els l’han de donar segueixen l’aturada.

Fonts solvents van informar que només es donen altes per a trasllats a un centre sociosanitari. Van explicar que l’única alternativa és demanar l’alta voluntària. De fet, és el que va fer una usuària que estava ingressada des de la setmana passada, mentre que una altra família debatia si firmava l’acta d’alta voluntària per a un familiar ingressat.

“Que un malalt segueixi hospitalitzat quan ja no cal suposa una repercussió econòmica per a l’hospital, a més del que implica per a la família”, van apuntar les mateixes fonts. Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), que gestiona l’hospital, no va facilitar informació malgrat els reiterats intents d’aquest diari.

Un total de 178 professionals de la sanitat concertada de l’hospital Santa Maria (uns 140) i de Tremp i del CAP Rural Nord d’Alpicat són cridats a secundar la vaga de Metges de Catalunya. L’objectiu principal és “aconseguir millores assistencials, laborals i retributives per al col·lectiu mèdic que no han estat recollides al conveni col·lectiu del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat)” firmat el 21 de novembre per les patronals sanitàries i els sindicats CCOO, UGT i SATSE.

El sindicat exigeix l’equiparació de la jornada laboral anual dels facultatius, que actualment és de 1.688 hores, a les 1.620 hores de la resta de col·lectius professionals del conveni Siscat, entre altres reclamacions relatives a les condicions de treball dels metges.

D’altra banda, les visites als CAP, on 501 facultatius són cridats a la vaga, van disminuir dilluns i ahir a Lleida un 29%, segons el Govern, i a Catalunya, un 55%. Respecte a la jornada d’ahir, Metges de Catalunya va xifrar el seguiment a tot el país en un 76% i en un 44,23 per cent segons l’ICS.

La Generalitat va assegurar que les urgències hospitalàries durant la primera jornada de vaga van experimentar un “lleuger increment global” de 113 visites a tot Catalunya respecte a l’anterior dilluns, un 1,07 per cent més. El Govern valora que aquestes dades “demostren que la vaga no ha tingut afectació directa a les urgències”.

La sala d’espera de l’hospital Santa Maria estava ahir pràcticament buida.

La sala d’espera de l’hospital Santa Maria estava ahir pràcticament buida.AMADO FORROLLA

La sala d’espera de l’hospital Santa Maria estava ahir pràcticament buida.

La sala d’espera de l’hospital Santa Maria estava ahir pràcticament buida.AMADO FORROLLA

tracking