SEGRE

MOBILITZACIONS ENSENYAMENT

Més protesta que vaga

Docents, estudiants i funcionaris de la Generalitat van protagonitzar ahir una jornada de mobilitzacions per reclamar la reversió de les retallades aplicades. La vaga va tenir molt poc seguiment entre el professorat i més ressò entre l’estudiantat. Hi va haver una manifestació al matí i una altra a la tarda a la capital.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Revertir les retallades aplicades durant la crisi. Aquesta va ser la reivindicació per la qual ahir docents i estudiants universitaris i de Secundària, així com funcionaris de la Generalitat, eren cridats a una jornada de vaga, convocada pels sindicats IAC, Intersindical-CSC, Ustec, CGT, Aspepc-Sps, SEPC, Sindicat d’Estudiants i Cos. Ensenyament va xifrar el seguiment a Lleida en el 5,6% dels docents, el menor de Catalunya, amb una mitjana d’11,71%. El cert és que a la capital del Segrià va ser fins i tot nul·la o residual en alguns centres, segons dades recopilades per aquest diari, mentre que la participació va ser més gran entre l’alumnat, ja que en alguns instituts la van secundar més del noranta per cent dels estudiants. A comarques va ser similar. A la Universitat de Lleida (UdL), les facultats que més la van secundar van ser les d’Educació (90%) i Lletres (80%), i les que menys Dret (5%), Agrònoms, Medicina i la Politècnica, amb el 10%.

A més, hi va haver dos manifestacions. Al matí, uns 300 universitaris, professors associats de la UdL i de Secundària van marxar des de la plaça Víctor Siurana fins a la delegació del Govern, passant per la d’Ensenyament. A la protesta es van unir una vintena de funcionaris de la Generalitat, sector en el qual el seguiment va ser gairebé nul. Amb pancartes i xiulets, van exigir la rebaixa d’unes taxes universitàries que consideren “abusives” i millorar les condicions laborals dels professors associats. Van penjar una pancarta a la façana d’Ensenyament, van precintar l’entrada i van exigir la dimissió del conseller. Van tallar Ronda i van arribar a Lluís Companys, on davant la delegació del Govern un representant de cada col·lectiu va llegir un manifest amb totes les seues reivindicacions i la manifestació va quedar dissolta pels convocants. Tanmateix, una vintena de joves van intentar entrar a la delegació i hi van haver d’intervenir els antiavalots dels Mossos d’Esquadra (vegeu el desglossament).

A la tarda, de nou 300 manifestants, majoritàriament docents, es van concentrar davant d’Ensenyament i es van dirigir cap a la delegació del Govern. Van criticar que les retallades afecten la qualitat de l’ensenyament i van reclamar més inversió en educació, reduir les ràtios, suprimir el decret de plantilles que permet als directors contractar professors a través d’entrevistes i recuperar l’horari lectiu d’abans de les retallades i les pagues extra de 2013 i 2014.

La secretària general d’Ensenyament, Maria Cuenca, va dir que en el marc dels pressupostos del 2019 volen millorar l’atenció a l’alumnat i les condicions laborals del professorat, per la qual cosa negociaran amb els sindicats. Els universitaris reclamen una rebaixa del 30% en les taxes (són les més cares d’Espanya), mesura que va aprovar el Parlament el 2016 i que encara no s’ha aplicat, invertir el 6% del PIB català en educació i equiparar el preu entre màster i grau. Els professors associats, 598 a la UdL, demanen regularitzar la seua figura i, mentre no es faci, millorar salaris i eliminar els acomiadaments sota la fórmula de no-renovació.

Els Mossos eviten que estudiants entrin a la seu de la Generalitat Una vintena de joves que van participar en la manifestació del matí per exigir millores en l’ensenyament universitari van intentar entrar a la delegació de la Generalitat una vegada dissolta la concentració. Es van anar atansant a la porta fins que una desena d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra els van apartar i van crear un cordó policial, però van continuar increpant els agents. Llavors, un jove va denunciar que un mosso li va pegar amb una porra a la mà. “Volia apartar una pancarta i m’ha pegat. S’ha negat a donar-me el seu número de placa, però posaré una denúncia”, va afirmar.

371772_1.jpg

371772_1.jpgMARIA MARQUÈS

371772_2.jpg

371772_2.jpgMARIA MARQUÈS

371772_3.jpg

371772_3.jpgMARIA MARQUÈS

371772_4.jpg

371772_4.jpgMARIA MARQUÈS

371772_5.jpg

371772_5.jpgMARIA MARQUÈS

tracking