SEGRE

SANITAT ATENCIÓ PRIMÀRIA

Esperes de fins a 20 dies per a una visita al metge després de la vaga

Les primeres hores lliures d’alguns facultatius del CAP de la Bordeta, per al dia 21 || Entre el 10 i el 19 a Balàfia, Cappont, Eixample, Ferran i Onze de Setembre

Pacients esperant davant del taulell de programació de visites en un CAP.

Pacients esperant davant del taulell de programació de visites en un CAP.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Després de la històrica vaga de quatre dies dels metges als Centres d’Atenció Primària (CAP), que va anul·lar la majoria de visites programades (igual que a l’hospital de Santa Maria, on hi va haver un cinquè dia d’aturada), l’espera ara per ser visitat als ambulatoris de la capital arriba fins als vint dies. La demora varia en funció dels CAP i dels facultatius. En el de la Bordeta, la primera visita que es podia programar ahir per internet era el dia 21 d’aquest mes (encara que un altre metge tenia per dimarts), mentre que al CAP de Cappont no tenia hores lliures fins als dies 10 o 19; el de l’Eixample, fins al 10 o el 17; el de Ferran, el 12; el Balàfia, l’11; i l’Onze de Setembre, el 10, el 14 o el 18.

La demora a l’hora de concertar visita, almenys a través d’internet, se sol disparar amb la proximitat de festius, com és el cas del pont de la Constitució de la setmana que ve o el Nadal. I és que els períodes vacacionals es tradueixen en una reducció de personal als centres sanitaris, la qual cosa comporta al seu torn que un facultatiu hagi d’assumir els seus pacients i els d’un altre que lliura, amb el consegüent retard en la concertació de visites.

Precisament, l’ampliació de les plantilles per poder cobrir aquells dies és una de les reivindicacions més reiterades dels metges i pròximament es veurà materialitzada, si tenim en compte l’acord d’incorporar 250 metges a la sanitat pública en el conjunt de Catalunya al qual van arribar el Govern i Metges de Catalunya dijous passat per desconvocar la vaga (vegeu el desglossament).

En tot cas, els pacients que acudeixen al CAP poden ser atesos d’urgència i, a més, cada metge de capçalera reserva algunes de les seues hores per a visites espontànies, nom amb què denominen els pacients que acudeixen a l’ambulatori a primera hora i demanen cita per al mateix dia.

Així mateix, Guerrero va destacar que l’associació ha rebut nombroses queixes veïnals “sobre les llargues llistes d’espera que hi ha per ser atesos pels metges de capçalera i la falta de pediatres tant a Urgències com als CAP”. Guerrero va lamentar aquesta situació i va assenyalar que “molts veïns, al veure que han d’esperar més de vint dies per ser atesos al CAP, se’n van a Urgències, cosa que provoca que es col·lapsin i no funcionin bé quan hi ha urgències de veritat”. És per això que l’associació està disposada a presentar les queixes “que facin falta” per revertir aquesta situació. “Amb la salut no es juga”, va sentenciar Guerrero.

tracking