SEGRE

URBANISME IMMOBLE

Més de 90.000 habitatges antics no han passat la 'ITV' obligatòria d'edificis

Més de 90.000 habitatges de la província que estan obligats a passar la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) encara no ho han fet. Així ho assegura el president del gremi de constructors, Josep Maria Gardeñes, que alerta del desconeixement de la norma, que estableix que els immobles de més de 45 anys han de passar aquesta inspecció.

Vista àeria del centre urbà de la ciutat de Lleida.

Vista àeria del centre urbà de la ciutat de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president del gremi de constructors de Lleida, Josep Maria Gardeñes, alerta que “a la província de Lleida hi ha més de 90.000 habitatges que han de passar la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) però que encara no ho han fet, ja sigui perquè els propietaris no volen o perquè no ho saben”. En aquest sentit, va considerar que s’haurien de portar a terme campanyes informatives perquè les comunitats de veïns estiguin al dia en el compliment d’aquests requeriments”. Diversos professionals del sector immobiliari avalen que la xifra facilitada per Gardeñes és “realista”, ja que són molt pocs els immobles que se sotmeten a aquesta revisió. Alhora, alerten del sobrecost que els pot suposar a les comunitats de veïns no fer-ho al més aviat possible.

Haver de passar una ITE, una espècie d’ITV per als edificis, va ser una mesura que es va posar en marxa a finals del 2010 per als edificis de més de quaranta-cinc anys d’antiguitat, encara que amb un calendari transitori d’implantació fins al 2016 per a les cases construïdes als anys seixanta. Tots els edificis estan obligats a tenir aquest informe en el moment en què arribin a aquesta “edat” a excepció de les cases unifamiliars en què l’edificació principal estigui separada 1,5 metres o més de la via pública, zones d’ús públic o finques adjacents.

“El que preocupa no és la ITE, sinó les reparacions que pot comportar”, destaquen els professionals

Actualment, segons va explicar el president del col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Lleida, Josep Maria Esteve, “no cal presentar la ITE per a la compra o la venda d’un habitatge ni per incloure-la al registre de la propietat, ja que la normativa que així ho estipula està paralitzada des de fa més d’un any”. No obstant, assenyala que “el que preocupa no és la ITE per si mateixa, és el que ve després”, amb referència a les reformes estructurals que es poden requerir per poder superar aquest informe.

En aquest sentit, Esteve valora que “moltes comunitats de veïns no saben ni que existeix aquesta normativa”. Tanmateix, al president a Lleida del col·legi d’administradors de finques, Jaume Facerias, li consta que “la Generalitat està enviant cartes als titulars d’edificis que necessiten o els tocaria la ITE i que no l’han fet i, a més, tant l’ajuntament de Lleida com la Generalitat ofereixen subvencions per assumir les actuacions que demani l’informe”.

Sobre la qüestió de per què les comunitats de propietaris no passen la corresponent ITE dels edificis, tant Esteve com Facerias ho atribueixen a dos factors: desconeixement i economia. “La ITE, en general, no és cara. El que sí que surt car és que si aquest informe conclou que s’ha de millorar la façana, la teulada o el sistema de canonades de l’edifici perquè està obsolet, això pot representar una inversió de fins a 20.000 euros, una despesa que no poden assumir algunes comunitats de veïns”, assegura en aquest sentit Esteve.

“Hi ha molta gent que no és conscient que existeix aquesta normativa. També és cert que hi ha comunitats que saben que hi ha deficiències al seu edifici, però van ajonarnant-ne la reparació a causa de problemes econòmics”, apunta Facerias.

“Si es demana per al registre, alguns pisos no podran vendre’s”

El compliment de la ITE pot suposar un cost econòmic que algunes comunitats de veïns no podran assumir, i més encara si compten amb morosos a l’escala. Així ho adverteix Josep Maria Esteve, que assenyala que “pot passar que la comunitat no pugui fer-se càrrec del cost de les reparacions perquè la majoria dels habitatges són propietat d’entitats bancàries, els propietaris estiguin desapareguts o bé siguin morosos”. Per això, vaticina que si la normativa arriba a aplicar-se amb rigor, pot comportar un problema per al sector immobiliari, perquè “pot suposar un cost molt elevat per als propietaris que vulguin vendre els seus habitatges”. “Per ara, ni el notari ni el registrador no demanen tenir la ITE, però el moment en què sí que ho facin tindrem un problema perquè hi haurà algun propietari que voldrà vendre un pis i no podrà fer-ho”, conclou Esteve.

tracking