SEGRE

SANITAT PEDIATRIA

L'Arnau ingressa una mitjana de cinc nens al dia per bronquiolitis des de fa dos setmanes

A l’haver augmentat les infeccions respiratòries a causa del fred || L’epidèmia afecta tot Catalunya i la majoria dels petits hospitalitzats tenen menys de sis mesos, que són els més vulnerables

Imatge d’arxiu de la sala d’espera d’Urgències de l’Arnau.

Imatge d’arxiu de la sala d’espera d’Urgències de l’Arnau.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’hospital Arnau de Vilanova ingressa cada dia des de fa dos setmanes una mitjana d’entre cinc i sis nens menors de dos anys per infeccions respiratòries com a bronquiolitis. “En els mesos de fred és l’habitual, però les Urgències no estan col·lapsades”, van explicar ahir fonts del centre, que van precisar que “depenent de la gravetat estan menys o més d’una setmana ingressats”.

Segons l’informe de vigilància hospitalària del virus respiratori sincicial (VRS), causant de la bronquiolitis, que recull dades de l’Arnau, de cinc hospitals pediàtrics de l’àrea metropolitana de Barcelona, del Joan XXIII de Tarragona i del Josep Trueta de Girona, aquesta última setmana ja s’ha superat el llindar d’activitat elevada.

Una usuària recull firmes perquè l’Arnau permeti que els més petits dormin amb les mares

Des que es van començar a registrar els casos fa dos mesos i fins al 25 de novembre se n’han registrat 497, uns 73 per cent dels quals han requerit hospitalització i gairebé la meitat (47 per cent) han estat nens de menys de sis mesos. Les mateixes fonts van assenyalar que l’ingrés a l’Arnau de menors per bronquiolitis és similar al de l’any passat per aquestes dates. De fet, fonts de Salut van confirmar un increment de diagnòstics a Catalunya respecte a fa mesos, però van indicar que no és superior al del 2017 en aquest període.

La bronquiolitis sol començar com un refredat, amb mocs, tos lleu i, de vegades, febre. Després d’un o dos dies, la tos empitjora i el nen té una respiració més agitada, ja que els bronquíols dels pulmons s’inflamen i produeixen mocs, cosa que dificulta la respiració. L’edat és un factor important, perquè els lactants menors de tres mesos i els nadons prematurs tenen més risc de patir una bronquiolitis greu o de necessitar tractament hospitalari.

Precisament, una usuària de l’hospital Arnau de Vilanova ha denunciat a través d’internet que els menors de dos anys que ingressen a l’hospital han de dormir en un bressol i la mare o el pare en una cadira. “Quan un nadó està malalt necessita el contacte de la seua mare, més encara si pren llet materna”, explica Núria Ribó, que ha obert a la plataforma digital Change.org una recollida de firmes perquè a l’Arnau sigui un dret que els petits dormin amb les mares en un mateix llit. Diu que a l’hospital ho rebutgen “per seguretat”, però afirma que al Parc Taulí de Sabadell o el Sant Pau de Barcelona sí que ho fan.

Sanitat admet que hi ha un dèficit de metges a tot Espanya

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, va assegurar ahir que les autoritats espanyoles són “conscients” del “problema” que suposa el dèficit de professionals mèdics a l’Estat espanyol, però va advertir que, encara que es treballa per “pal·liar aquesta situació”, es tracta d’un assumpte que no es pot resoldre “en mesos” o “en dies”. “És un assumpte del qual les autoritats sanitàries espanyoles som conscients i s’està treballant al si de la Comissió de Recursos Humans del Sistema Nacional de Salut per tal de pal·liar aquesta situació”, va assenyalar abans de participar en la reunió de ministres de Sanitat de la UE a Brussel·les. Va explicar que s’està treballant “conjuntament” amb les comunitats autònomes per fer front a aquest fet, i va recordar que la formació de metges requereix almenys onze anys i que la “coincidència” en el temps amb un nombre “alt” de jubilacions genera aquest “problema”.

tracking