SEGRE

BARRIS ANIMALS DE COMPANYIA

Només una multa cada trenta dies per l'incivisme d'amos de gossos

La Urbana amb prou feines imposa multes a amos de gossos per no recollir els excrements || Els agents cívics han fet només 29 advertències en 8 mesos

Un gos, just després de defecar, ahir a l'avinguda del Segre.

Un gos, just després de defecar, ahir a l'avinguda del Segre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Passejar pels carrers i zones verdes de la ciutat és una pràctica de risc si es volen mantenir les soles de les sabates netes, ja que la proliferació d’excrements de gossos que no són recollits pels seus amos és una cosa habitual a tots els barris. Les multes que imposa la Guàrdia Urbana per no recollir els excrements són mínimes, al voltant d’una al mes. En canvi, el nombre de sancions per incomplir la normativa sobre tinença de gossos sí que és més gran, ja que n’hi ha una vintena al mes. Majoritàriament són per no tenir inscrit el gos al cens d’animals de companyia, per portar-lo sense corretja, per tenir un gos de raça potencialment perillosa sense la llicència corresponent o per portar-lo sense morrió.

Pel que fa a l’escàs nombre de sancions pels excrements, tant la Paeria com la Guàrdia Urbana sempre han destacat que per a això cal que un agent vegi in situ com el gos defeca i tot seguit l’amo se’n va del lloc sense recollir els excrements. L’ordenança d’animals de companyia especifica que aquesta és una infracció de caràcter lleu que pot multar-se amb un màxim de 450 euros.

Les associacions de veïns diuen que el problema afecta tots els barris i volen sancions més dures

Si les sancions de la Urbana són més que escasses, les advertències per part dels agents cívics (que no poden multar) que patrullen pels carrers tampoc són gaires. Fins a finals d’agost han informat de 29 avisos a propietaris de gossos per no recollir els excrements, 23 menys que en el mateix període de l’any 2017. En total, l’any passat es van comptabilitzar 65 avisos.

Per això, les associacions de veïns demanen mesures més contundents contra els incívics. “Passa a tots els barris i és difícil de solucionar”, va dir la presidenta de Cappont, Veni Ros. “És habitual trobar aquestes dejeccions a la canalització, Camps Elisis i la plaça Maria-Mercè Marçal”. El president de Pardinyes, Rafael Fernández, va assenyalar que “hi ha carrers en els quals has d’anar esquivant excrements” i advoca per aplicar sancions “més dures i exemplars”. D’altra banda, el president de Balàfia, Toni Baró, va advocar perquè “siguin els ciutadans els que ho denunciïn, perquè només deixant-los en evidència podem fer que canviïn aquesta conducta”.

tracking