SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

Remeten a Alemanya 130 demandes de lleidatans per l'escàndol 'dieselgate'

L’Audiència Nacional ha remès a Alemanya les demandes de 130 lleidatans perjudicats pel frau de les emissions contaminants de vehicles Volkswagen, conegut com a ‘diseselgate’. La investigació la continuarà la justícia alemanya perquè en aquest país està més avançada i la companyia ja ha estat multada amb 1.000 milions d’euros.

Imatge d’una reunió informativa feta per Cudós Consultors en un hotel de Lleida amb afectats pel ‘dieselgate’.

Imatge d’una reunió informativa feta per Cudós Consultors en un hotel de Lleida amb afectats pel ‘dieselgate’.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència Nacional ha decidit remetre tot el procediment del dieselgate espanyol, que afecta la manipulació d’emissions contaminants de vehicles per part del grup Volkswagen, a les autoritats judicials alemanyes. D’aquesta forma, el jutge que fins ara ha instruït el cas avala la petició de la fiscalia que reclamava que s’instrueixi tot el cas al país germànic perquè allà la investigació està més avançada. Cent trenta lleidatans perjudicats per l’anomenat dieselgate s’han personat en la causa al veure com els seus vehicles perdien valor a causa de l’escàndol dels gasos contaminants.

Aquestes demandes són tramitades per l’entitat Dret i Compromís (abans Associació de Perjudicats d’Entitats Financeres, Apdef), representada a Lleida pel despatx Cudós Consultors. Una vegada es dedueixi la responsabilitat penal, es determinarà la indemnització civil subsidiària que correspondrà als querellants. Diu expressament l’Audiència Nacional que la remissió de la investigació a Alemanya no suposa de cap manera pronunciament sobre el fons i que no renuncia a l’acusació de cap dels querellats. Tot això es fa en compliment del conveni europeu d’assistència judicial en matèria penal entre membres de la UE de 20 de maig de l’any 2000.

Als Estats Units el fabricant ha estat multat amb 4.100 milions, un rècord al sector

En una interlocutòria del Jutjat Central d’Instrucció número 2 firmada el passat 23 de novembre, a la qual ha tingut accés aquest diari, l’Audiència Nacional explica, d’acord amb la versió de la Fiscalia, que hi ha indicis que el Grup Volkswagen va trucar determinats motors dièsel de quatre cilindres. La manipulació, diu la interlocutòria, “sembla consistir en la instal·lació d’un programa informàtic que detecta quan el vehicle es troba en un banc de proves amb la finalitat de reduir les emissions contaminants dins dels paràmetres exigits per la normativa mediambiental”. La interlocutòria recorda que “el grup Volkswagen ha emès diversos comunicats de premsa en els quals reconeix els fets i l’adopció de mesures immediates per donar solució al problema”.

Aquesta és una de les raons per les quals les demandes dels 130 lleidatans i de la resta de perjudicats espanyols han estat remesos a Alemanya: perquè allà la instrucció es troba més avançada, fins al punt que ja s’ha imposat una multa. Aquesta sanció és independent de la responsabilitat penal que es determinarà en aquest cas, i de les indemnitzacions civils subsidiàries que es derivaran d’unes eventuals condemnes.

Des que el dieselgate va esclatar, Volkswagen no havia assumit cap sanció econòmica en territori europeu. Després de les investigacions de la Fiscalia de Braunschweig, la més propera a la localitat de Wolfsburg, on la marca té la seu, aquesta instància ha dictat la primera de les sentències per aquest cas en sòl alemany: Volkswagen haurà d’abonar una multa màxima de cinc milions d’euros, que se suma a l’obligació de tornar beneficis econòmics per valor de 995 milions d’euros.

En total, 1.000 milions d’euros que assumiran les arques de la companyia, un import que sembla fins i tot reduït en comparació amb la multa que va haver d’assumir Volkswagen als Estats Units pel frau de les emissions, que va ascendir a 4.300 milions de dòlars, que al canvi són uns 4.100 milions d’euros, i que ha suposat un rècord històric de quantitat respecte a altres sancions imposades a altres fabricants.

Multen el fabricant amb 1.000 milions d’euros per les emissions

Més de dos anys després que es destapés l’escàndol del dieselgate, el fabricant alemany ha estat condemnat per la Fiscalia de Braunschweig a pagar un total de 1.000 milions d’euros de multa per la manipulació d’emissions, tal com recull la interlocutòria de l’Audiència Nacional.

tracking