SEGRE

SANITAT TRIBUNALS

Fiscalia es querella contra l'antiga direcció de la clínica psiquiàtrica Bellavista de Lleida per estafa

També per un delicte contra la Seguretat Social, pel presumpte ús fraudulent de receptes i factures inflades || Les mutualitats públiques Muface i Isfas serien les principals perjudicades

L’edifici de la clínica psiquiàtrica Bellavista de Lleida.

L’edifici de la clínica psiquiàtrica Bellavista de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Lleida ha presentat una querella per estafa i un delicte contra la Seguretat Social contra l’antiga direcció de la clínica psiquiàtrica Bellavista. Fonts judicials van indicar que el titular del jutjat número 4 ja l’ha admès a tràmit i que està previst que després de les vacances de Nadal tinguin lloc les declaracions dels querellats i testimonis.

Els perjudicats per aquests presumptes delictes serien la Mutualitat de Funcionaris Civils de l’Estat (Muface) i l’Institut Social de les Forces Armades (Isfas). De fet, la Fiscalia va incoar les diligències penals després que Muface li remetés fa uns mesos una denúncia anònima que donava compte d’un suposat frau en l’ús de talonaris de receptes d’aquesta mútua pública que depèn del ministeri d’Administracions Públiques, així com factures unflades pel tractament de pacients que hauria cobrat tant a aquesta com a altres companyies sanitàries privades.

El titular del jutjat número 4 l’admet i després de les festes declararan querellats i testimonis

Les activitats denunciades s’haurien comès en els anys anteriors a la venda de la clínica a SARquavitae l’abril del 2016, quan el centre era propietat i estava dirigit pel psiquiatre Josep Ramon Pigem. Segons la informació recollida de fonts solvents per aquest diari, aquesta denúncia assenyalava, entre altres punts, que el centre hauria utilitzat talonaris de receptes que Muface facilita als seus afiliats per tal d’adquirir medicaments a baix cost i després facturar-los a aquesta i altres de mútues com si els hagués adquirit sense recepta, amb el consegüent benefici econòmic. Les mateixes fonts van afegir que la denúncia també indica que hauria cobrat a les mútues factures inflades amb pràctiques com, per exemple, consignar despeses per més dies d’ingrés dels que un pacient realment havia estat a la clínica. Pel que sembla, aquesta denúncia incloïa documents que provarien totes aquestes irregularitats denunciades i hauria estat entregada a totes les mútues que havien treballat amb la clínica.

Josep Ramon Pigem va assegurar la setmana passada a aquest diari que no té constància d’aquesta querella.

Per la seua part, SARquavitae, actual titular del centre psiquiàtric, també va indicar que desconeix la seua existència i que Josep Ramon Pigem ja no treballa al centre perquè fa uns mesos no se li va renovar el contracte laboral després de finalitzar la vigència del que tenia fins llavors (vegeu el desglossament).

Quan va fer públic l’acord de compravenda, SARquavitae va informar que Pigem s’incorporava al seu equip mèdic assessor per impulsar una nova línia d’activitat especialitzada en patologies psiquiàtriques, però ara ja ha prescindit dels seus serveis, segons afirma l’actual titular del centre psiquiàtric.

Un centre fundat el 1954 pel pioner a Lleida de la psiquiatria

La clínica Bellavista, que compta amb setanta-cinc habitacions, va ser fundat l’any 1954 pel doctor Ramon Pigem Serra, considerat el pioner de la psiquiatria a Lleida i destacat pels innovadors mètodes que va aplicar en el seu dia per tractar els pacients, que prioritzaven el diàleg amb ells. La propietat va passar després en mans del seu fill Josep Ramon Pigem, que l’abril del 2016 va formalitzar la seua venda al grup SARquavitae, que gestiona també l’hospital sociosanitari Jaume Nadal Meroles, a la capital del Segrià, i a més és titular de la residència Terraferma a Alpicat.

tracking