SEGRE

COMERÇ DEBAT

La Fecom planteja botigues amb part d''outlet' en lloc de rebaixes perpètues

Les rebaixes perpètues, propiciades per la suspensió dels articles de la llei de Comerç de Catalunya que fixava dos períodes recomanats, no convencen el sector. La Federació de Comerç planteja que les botigues ofereixin només una part d’‘outlet’ tot l’any i Pimec Comerç, tornar als dos períodes clàssics de descomptes, però més curts.

Una de les botigues que publiciten rebaixes (‘sales’, en anglès) des de fa dies.

Una de les botigues que publiciten rebaixes (‘sales’, en anglès) des de fa dies.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les rebaixes perpètues que ofereixen actualment les botigues, propiciades per la suspensió per part del Tribunal Constitucional d’articles de la nova llei de Comerç de Catalunya que establien uns períodes recomanats, no convencen la Federació de Comerç de Lleida (Fecom). La presidenta, Maria Rosa Eritja, considera que aniria bé “una mica d’ordre”. “Els cotxes grans poden córrer molt, però han de respectar les mateixes normes de circulació que els petits”, va exemplificar, com a metàfora de les grans superfícies o cadenes, que amb els descomptes durant tot l’any provoquen que els petits hagin d’imitar-los per captar clients. Per això, va plantejar que els establiments disposin d’una part d’outlet amb articles a baix preu al llarg de tot l’any que els permeti no haver de rebaixar de forma generalitzada tots els productes, fins i tot els de temporada.

“Hauríem de fer una campanya per promocionar que no és necessari rebaixar el gènere que t’acaba d’arribar, sinó només alguns articles”, va indicar. No obstant, els consumidors ja s’han acostumat a comprar barat tot l’any, ja sigui a les botigues o a través d’internet, en comptes d’esperar a les rebaixes tradicionals. En aquest sentit, Eritja va dir que aquest any seran pocs els comerços que esperin al dia 7 per iniciar les d’hivern ja que, tal com va publicar aquest diari, ja s’ha consolidat la tendència a començar-les en plena campanya nadalenca, abans de Reis.

La venda en línia guanya terreny entre els clients i el comerç diu que s’associa a comprar barat

Per la seua banda, el president de Pimec Comerç Lleida, Manel Llaràs, afirma que ja hi ha comerços que tenen una part d’outlet i, en canvi, és partidari de recuperar dos períodes de rebaixes a l’any (abans n’hi havia un a l’hivern i un altre a l’estiu) i limitar-los a dos setmanes cadascun. “Els grans operadors juguen a fer descomptes tot l’any i aconsegueixen que els petits també, però ho tenen malament”, va explicar. L’Associació Empresarial del Comerç Tèxtil, Complements i Pell advoca també per “establir noves dates de rebaixes”, i preveu un augment del 4 per cent a la d’aquest any. “No es pot estar amb promocions contínues, però més que regulació, crec que s’hauria de parlar entre totes les marques per establir noves dates de rebaixes. No pot ser la guerra de preus i promocions tan agressives dels últims anys, perquè el consumidor està assegut, de braços plegats, veient qui és el que fa el descompte més elevat perquè al final els que ho paguen són els comerços”, va recalcar.

Un informe indica que els espanyols gastaran una mitjana de 99, 34 euros durant les rebaixes. Encara que detalla que el 61,13 per cent prefereix els descomptes dels outlets, afirma que el 24 per cent gastaran més que a les rebaixes d’any passat.

Estudi sobre la veracitat dels descomptes de grans operadors

El president de Pimec Comerç Lleida, Manel Llaràs, va afirmar que té previst iniciar un estudi que determini la veracitat, o no, dels grans descomptes oferts sobretot per grans operadors en dates determinades. Va explicar que durant el Black Friday van començar a analitzar aquesta qüestió, però va incidir en la intenció d’abordar un estudi “en profunditat”. “Volem comprovar si són descomptes o només un canvi de la cartelleria”, va remarcar, i va apuntar que al petit comerç, per seguir la línia dels grans, “els descomptes sí que són reals i en ocasions es queden sense marge de benefici”. “No ens hem de deixar arrossegar, perquè de vegades com més vens, més perds”, va subratllar.

Així mateix, el comerç en línia va guanyant pes entre els compradors per la comoditat i perquè, generalment, els preus acostumen a ser molt baixos. La presidenta de la Federació de Comerç, Maria Rosa Eritja, va dir que el percentatge de venda online de les botigues és encara baix i va considerar que “internet s’associa amb comprar barat i això s’ha de rectificar”. Per la seua banda, compradors consultats van reconèixer que durant els últims anys han recorregut cada vegada més al comerç en línia, ja sigui per l’exclusivitat d’alguns productes o per la facilitat de comprar des de casa. “L’utilitzo molt perquè a internet trobo productes o ofertes que no trobo a les botigues físiques, a més que és més pràctic”, va assenyalar el Jordi. Una opinió que comparteix també l’Iván, que va apuntar que “online tens una comoditat i varietat que no trobes a Lleida”. En canvi, altres defensen el comerç tradicional. “Prefereixo sempre comprar a les botigues del barri o a les físiques que per internet, no acabo de fiar- me’n”, va assenyalar l’Elena, i per la seua banda la Marta va indicar que a la xarxa “hi ha més productes, però hem de defensar allò local”.

tracking