SEGRE

JUSTÍCIA BALANÇ

Augmenten un 2,6% els empresonats a Lleida

El Centre Penitenciari de Ponent va tancar el 2018 amb una ocupació de 626 persones, de les quals només 30 són dones, tot i que són un 25% més que a l’exercici anterior

Vista aèria del Centre Penitenciari de Ponent.

Vista aèria del Centre Penitenciari de Ponent.ITMAR FABREGAT.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre Penitenciari de Ponent va tancar l’any 2018 amb una ocupació de 626 interns, xifra que representa un augment del 2,6% respecte a finals del 2017, segons les dades del departament de Justícia a 26 de desembre. És a dir, una vintena de persones menys. Del total d’empresonats, hi ha 596 homes (un augment de l’1,6%) i 30 dones. Les internes, malgrat representar a penes un 4% del total de la població, han augmentat un 25% aquest últim any. D’altra banda, hi ha 513 reclusos que ja estan complint condemna, mentre que hi ha 89 persones que estan privades de llibertat pendents de judici.

La presó de Lleida va arribar a allotjar 1.100 reclusos, una xifra molt per sobre de la seua capacitat òptima. En canvi, fa un parell d’anys va arribar al mínim històric, amb 572 interns.

El 2018 es van registrar diversos episodis que han estat notícia. El més greu va tenir lloc l’1 d’agost, quan un intern de 33 anys va matar el seu company de cel·la de 40 anys. També es va obrir la investigació a un funcionari per abusar d’un reclús. Així mateix, s’han produït diverses agressions al personal. L’última va tenir lloc fa poc més d’una setmana, quan un empresonat va colpejar i empènyer per unes escales un funcionari, i li va causar diverses contusions per tot el cos. Els sindicats exigeixen més mesures de control, inversió i personal a Ponent, on hi ha una plantilla envellida per la falta d’oposicions. Així mateix, alerten de l’elevada conflictivitat a la presó lleidatana davant de l’augment d’interns amb problemes psiquiàtrics pel trasllat des d’altres presons i el canvi en el subministrament de medicaments.

Pel que fa a nivell de Catalunya, actualment hi ha 8.365 persones privades de llibertat, un 0,1% menys que fa un any. Un 90% són homes.

tracking