SEGRE

SANITAT HOSPITALS

L'Arnau de Vilanova de Lleida renovarà l'UCI neonatal per facilitar que els pares cuidin el seu nadó

Facilitar que els pares participin al màxim en les cures dels nadons ingressats a l’UCI neonatal, donant-los més confort, intimitat i reduint al màxim el soroll. Aquest és l’objectiu de la renovació total d’aquesta unitat que l’hospital Arnau de Vilanova preveu executar aquest any amb una inversió d’1,8 milions finançada per la Diputació.

Vista de l’actual UCI neonatal, on els pares tot just disposen d’espai per poder estar amb els seus fills, a part de no tenir intimitat.

Vista de l’actual UCI neonatal, on els pares tot just disposen d’espai per poder estar amb els seus fills, a part de no tenir intimitat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospital Arnau de Vilanova té previst abordar aquest any la renovació integral de la seua UCI de neonatologia, que compta amb vuit places per a casos més greus i unes altres deu per a cures intermèdies. Els nadons ingressats són principalment prematurs i també altres que pateixen patologies greus. L’any passat van ser un total de 298.

DADES

298 nounats

. Són els que van passar per aquesta unitat l’any passat. La majoria són prematurs i la resta, d’altres que pateixen patologies greus. 

  • 1,8 milions d’euros

    . És el pressupost estimat de les obres, que seran finançades per la Diputació al ser una de les actuacions acordades amb Salut

  • claus

    Nova metodologia

    . L’actual UCI neonatal va ser habilitada quan l’atenció als nadons només preveia que  els pares poguessin accedir-hi dos vegades al dia. Des de fa tres anys, l’ICS potencia la presència permanent dels pares.

  •  
  • La unitat

    . Està ubicada a la cinquena planta de l’hospital i té 8 places per a crítics i 10 de cures  intermèdies. Els professionals encarregats de cobrir el servei són sis metges, 16 infermeres i sis auxiliars d’infermeria.

  • Tant el gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida, Jordi Cortada, com el cap de Pediatria de l’Arnau, Eduard Solé, van assenyalar que l’objectiu no és ampliar la unitat, sinó facilitar al màxim la participació activa de les mares i pares en la cura dels nadons donant-los més espai i intimitat, inclosa la implantació de boxs. En aquest sentit, van destacar que les actuals dependències, estrenades als anys noranta, estan pensades en funció d’un sistema d’atenció als nadons que limitava la presència física dels pares a tan sols un parell de vegades al dia en determinades hores. En canvi, fa tres anys l’ICS va encetar als seus hospitals el Programa d’Assessorament i Cura del Desenvolupament Individualitzat del Nounat (NIDCAP), que canvia la metodologia i prioritza l’atenció activa dels pares en les cures dels nadons prematurs, així com la lactància materna.

    “El que es farà és sobretot un canvi dels espais perquè siguin molt més confortables per als pares, perquè puguin participar més en la cura dels seus fills”, va emfatitzar Solé. “Volem que tinguin més espai i que aquest sigui més íntim, que participin en les cures, així com que hi hagi poc soroll i poca llum de manera que per al nadó sigui el més semblant possible a l’úter matern”, va afegir. A més, hi haurà una sala annexa que els pares podran utilitzar com a zona de descans o de relax. Aquesta dependència serà especialment útil per als que resideixen lluny de la ciutat.

    Cortada va subratllar que la inversió, que ascendeix a 1,8 milions d’euros, serà sufragada per la Diputació. Aquesta actuació està acordada entre les dos parts i només resta pendent que la corporació provincial hi doni la llum verda definitiva una vegada que ja ha aprovat el pressupost per a aquest any.

    L’hospital preveu que les obres puguin començar durant la primavera perquè estiguin llestes a finals d’aquest any o principis del vinent. Mentre durin els treballs, la unitat serà recol·locada a l’UCI provisional que es va habilitar a la sisena planta durant la construcció de la nova UCI de l’hospital, estrenada fa un any.

    A l’espera d’iniciar la modernització de les plantes El departament de Salut i l’ICS preveuen poder iniciar a finals d’aquest any el procés de modernització progressiva de totes les plantes de l’Arnau, que començarà per la primera. La redacció del projecte ha estat finançada per la Diputació i Salut espera que pugui sufragar les obres, igual com succeeix amb el nou bloc quirúrgic de l’hospital. Tots dos són projectes que s’han anat gestant des de fa anys i que s’han vist llastats per les restriccions pressupostàries. La delegada de Salut, Divina Farreny, va assenyalar que confia que aquest any pugui iniciar-se una primera fase d’obres. Farreny també va indicar que està previst renovar el bloc quirúrgic de l’hospital del Pallars, a Tremp, per al qual han sol·licitat l’aportació de la Diputació. A comarques, també començarà a construir-se el nou CAP de la Seu d’Urgell una vegada estigui contractada la direcció d’obres, atès que l’obra per si mateixa ja va ser adjudicada a Construcciones Cots i Claret SL per 2,75 milions d’euros. Salut espera que l’edifici estigui acabat durant el primer semestre del 2020. Farreny va afegir que enguany estaran acabades les obres del nou laboratori de microbiologia de l’Arnau i que aquest mes haurien d’entrar en servei les piscines del servei de rehabilitació al CAP Onze de Setembre.

    tracking