SEGRE

LLEIDA

Les oposicions a funcionaris per a 5.000 docents prioritzaran l'experiència pràctica

Els aspirants s’enfrontaran primer a la prova per demostrar les seues habilitats fent classe i qui la passi continuarà amb la memorística || Un canvi reclamat pels sindicats per reduir la interinitat

Les oposicions a funcionaris per a 5.000 docents prioritzaran l’experiència pràctica

Les oposicions a funcionaris per a 5.000 docents prioritzaran l’experiència pràcticaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les 5.005 places que contemplen les oposicions que Educació ha convocat per a docents de Primària i FP tenen com a objectiu primordial reduir el percentatge d’interins, que ronda el 40%, segons el sindicat USTEC. Per això, ha invertit l’ordre de les proves i la primera tria serà la presentació de la programació i la unitat didàctica, que faran tots els aspirants i, els que la superin, s’enfrontaran a la prova més memorística. A més, ara es dóna més valor als mèrits acreditats. El portaveu d’USTEC-STEs a Lleida, Jaume Añé, va valorar aquest canvi, però va lamentar que no hi hagi una doble via, una per a interins que fa anys que treballen i una altra per a aquells que no tenen experiència. També va demanar un pacte d’estabilitat per garantir la continuïtat dels interins que no aconsegueixin la plaça i que compleixin uns requisits i va criticar que els que guanyin la plaça no seran nomenats funcionaris fins al curs 2020-2021. Sobre aquesta qüestió, Alba Galiano, de CCOO, va considerar que s’agilitzaria “amb més recursos i tribunals”. Així mateix, veu “més justa” la prova en la qual “pots demostrar que tens habilitats i competències” per fer classe. Josep Maria Ibáñez, d’UGT, també creu que permetrà comprovar “habilitats docents, comunicatives i d’empatia”, però va reconèixer que “perjudica els que acaben de finalitzar els estudis”.

De fet, entre els interins abunda la precarietat laboral. Una docent de Primària explica que durant els últims dotze anys exerceix a mitja jornada més un altre terç, la qual cosa implica que “a l’estiu gairebé no arribo a mileurista”.

Una altra que treballa al mateix centre a mitja jornada afirma que compatibilitza la docència amb la feina de recepcionista en un gimnàs també s’hi presentarà, i una tercera interina de la mateixa escola, amb set anys d’experiència, no ho farà perquè no té temps. Una altra espera les oposicions per a ESO i diu que sempre ha tingut avantatge qui té experiència. Uns altres dos interins creuen que a les oposicions s’avaluarà que sàpiguen aplicar treball per competències sense haver estat “entrenats” per fer-ho.

Considera que “començar les oposicions per la performance de l’explicació de com organitzar el mòdul professional és un avantatge per als interins”. Argumenta que, com que fa temps que imparteix classe, saben “com el mòdul encaixa al cicle i també dominem les unitats formatives”. Per aquesta raó, és optimista amb aquesta convocatòria, de manera que espera aprovar les oposicions i obtenir plaça. A més, apunta que aquesta vegada hi ha més de seixanta places per a la seua especialitat, moltes més que a convocatòria anterior. “El meu hobby són els escacs, així que estic acostumat a perdre, però espero algun dia guanyar, perquè tenir una plaça és necessari, encara que aquesta feina és vocacional”, va subratllar. En aquest sentit, va destacar l’“estabilitat i tranquil·litat” que suposa per als docents aconseguir la seua pròpia plaça, per no estar pendents d’en quin centre (o centres) hauran de fer classe el curs següent.

tracking