SEGRE

EMERGÈNCIES SITUACIÓ EXCEPCIONAL

Només 23 bombers per torn fins al 15-F a Lleida

Interior prolonga la mesura per la protesta del personal, que no fa hores extres

Imatge del parc de Bombers de Mollerussa.

Imatge del parc de Bombers de Mollerussa.J. GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Interior ha prorrogat fins al 15 de febrer el mínim de bombers per tanda, que fa un mes es va reduir de 45 a 23 efectius, als nou parcs professionals de Lleida perquè persisteix la “situació excepcional” per la protesta dels funcionaris, que continuen sense fer hores extres voluntàries per denunciar les carències del cos. A més, arribat el cas, també determina el tancament provisional dels recintes de Cervera, Mollerussa i Tàrrega encara que, fins a la data, no ha calgut.

El personal va iniciar la protesta el 10 de desembre passat. Davant la falta de bombers, la direcció del cos es va veure obligada a fixar uns nous mínims de contingència que, en el cas de la regió d’emergències de Lleida, va suposar reduir a la meitat el personal per torn (de 45 a 23 efectius). La mesura tenia vigència fins dimarts vinent però divendres ja va decidir allargar el termini fins al 15 de febrer “atenent que persisteix la situació excepcional”.

Manté la possibilitat de tancar els parcs de Tàrrega, Cervera i Mollerussa, però fins ara no ha calgut

D’aquesta forma, el parc de la capital del Segrià passa d’un mínim de nou bombers a set. Balaguer passa de sis efectius a quatre. Als quatre del Pirineu (la Seu d’Urgell, Tremp, el Pont de Suert i Sort), el contingent mínim és de tres persones en lloc de quatre.

La falta de mitjans provoca, segons denuncien els sindicats, que qualsevol emergència deixi “al descobert” la zona dels parcs que efectuen la sortida, perquè cadascun només té capacitat per donar resposta a un servei.

Els representants sindicals insisteixen que la Generalitat no ha ofert propostes acceptables per reconduir la situació. Ahir, per exemple, van estar sota mínims els parcs de Lleida, Balaguer, Tàrrega i Cervera, segons COS-Bombers pel Canvi.

A les comarques de Lleida caldria, segons els sindicats, un centenar de bombers més (ara n’hi ha uns 300) i tres nous parcs. Alfons Tormo, de COS-Bombers pel Canvi, va explicar aquesta setmana que s’ha de millorar el servei a l’eix del riu Segre (Balaguer - la Seu), el triangle Lleida - Ascó - les Borges Blanques i el Pirineu en general.

També va recordar que les Garrigues és actualment l’única comarca sense parc de bombers professional i “el parc de voluntaris té falta de persones disponibles per la qual cosa, sovint, els serveis s’han de fer des de Mollerussa, Lleida i Montblanc”. A tot això, cal sumar els parcs de bombers voluntaris que estan tancats o inoperatius, segons denuncia Asbovoca (Associació Bombers Voluntaris de Catalunya). A Lleida hi ha 9 parcs de bombers professionals i 22 parcs de voluntaris.

tracking