SEGRE

Convoquen vaga de metges al Santa Maria el 18 i 22 de febrer

Reclamen poder dedicar un 30% de la seua jornada laboral a formació i investigació i un temps mínim d'atenció als malalts

Vista exterior de l’Hospital Santa Maria que, com l’Arnau, està ple.

Vista exterior de l’Hospital Santa Maria que, com l’Arnau, està ple.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat Metges de Catalunya ha convocat una vaga de facultatius de la sanitat concertada entre els dies 18 i 22 de febrer, que es preveu afecti a més de 10.000 professionals de 53 hospitals d’aguts, 86 equips d’atenció primària, 50 de sociosanitaris i 25 centres de salut mental. A Lleida, la protesta afectarà l’hospital Santa Maria.

Aquest aturada s’ha convocat dos mesos després que els metges catalans secundessin una vaga el novembre passat, després de la qual "no hi ha hagut cap voluntat de negociació" ni per part de les patronals ni del departament de Salut, segons ha assegurat aquest dimecres en roda de premsa Xavier Lleonart, president del sector dels hospitals concertats de Metges de Catalunya. La convocatòria de la vaga a un mes vista s’ha pres per no perjudicar a la ciutadania les portes de la declaració oficial de l’epidèmia de grip a Catalunya, que segurament es produirà aquesta mateixa setmana.

Entre altres reivindicacions, els metges de l’atenció primària i dels hospitals concertats reclamen poder dedicar un 30% de la seua jornada laboral a formació i investigació, com ja succeeix amb els facultatius que depenen directament de l’Institut Català de la Salut, establir un màxim de visites amb un temps mínim d’atenció als malalts i reduir la contractació temporal. També demanen de recuperar el poder adquisitiu perdut arran de les retallades dels últims deu anys, que s’apliqui la doctrina del Tribunal Suprem en el preu de l’hora de guàrdia mèdica de presència física i el complement de nocturnitat (de 22:00 a 08:00 hores), del qual únicament estan exclosos els facultatius, entre altres millores.

Segons ha assegurat el representant sindical, els metges de la sanitat concertada tenen el mateix nivell retributiu de l’any 2007, mentre els salaris dels gestors dels centres concertats "són dels més alts d’Espanya", una "desproporció que s’ha de corregir". Lleonart ha considerat que "la solució del conflicte està en mans del departament de Salut". "Els màxims responsables de la conselleria decidiran si volen resoldre'l o enquistar-lo", ha dit, alhora que ha alertat que "si opten per la segona via, difícilment es podrà assegurar la pau social".

El lema de la mobilització del proper febrer serà "Som metges, som sanitat i volem qualitat".

Els 10.000 metges cridats a secundar aquesta nova vaga treballen en centres gestionats per les patronals Unió Catalana d’Hospitales (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), que argumenten, no poder oferir millores perquè el CatSalut tampoc augmenta les seues assignacions pressupostàries pels serveis prestats, ha apuntat el representant de Metges de Catalunya.

tracking