SEGRE

SANITAT LABORAL

Salut contractarà una desena de metges als CAP i ofereix hores extres als actuals

Per alleujar les càrregues assistencials als centres, arran de l’acord amb Metges de Catalunya després de la vaga || Els facultatius que vulguin podran fer entre dos i 7,5 hores més a la setmana

Usuaris fan cua en un CAP de Lleida durant la vaga del novembre passat.

Usuaris fan cua en un CAP de Lleida durant la vaga del novembre passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Català de la Salut (ICS) contractarà almenys una desena de metges de família per als Centres d’Atenció Primària (CAP) de Lleida i oferirà als actuals fer hores extres per alleujar les càrregues assistencials als centres, arran de l’acord amb el sindicat Metges de Catalunya després de la vaga de l’última setmana de novembre. Segons va explicar la directora de l’Atenció Primària a Lleida, Núria Nadal, “hem estudiat les càrregues dels metges de família en funció de l’envelliment dels pacients i la demografia a fi de millorar la qualitat assistencial”.

D’aquesta manera, Salut sap si els metges d’un centre tenen més quota de pacients dels que poden assumir i contractarà facultatius per cobrir la demanda. “Ja hem dit en reiterades ocasions que la borsa d’interins està buida, per la qual cosa de moment els professionals que contractarem seran dels que fins ara cobrien substitucions o treballaven en altres activitats, com el servei d’urgències”, va explicar. Així mateix, va assenyalar que les substitucions, que fins ara realitzaven els metges contractats, les cobriran altres professionals de manera voluntària i remunerada.

En poc més d’un any, cinc facultatius han sol·licitat retardar l’edat de jubilació

No obstant, va reconèixer que amb la desena de metges no n’hi haurà prou per alleujar les càrregues de treball, per la qual cosa l’ICS oferirà als metges que ho desitgin fer hores extres remunerades. “Un facultatiu podrà escollir entre cobrir un 10%, 20%, 25% i 33% de la quota del metge que faria falta en aquest centre d’atenció primària i que no es pot cobrir”, va detallar, i va afegir que representarà fer unes dos hores extres de més a la setmana (10%), quatre hores i mitja (20%), cinc hores i tres quarts (25%) o set hores i mitja a tot estirar (33%). “Sempre es contractarà metges abans que incrementar l’agenda del professional voluntari”, va matisar Nadal, que va avançar que el CAP de la Bordeta serà un dels que tindran un facultatiu de més.

També va explicar que almenys cinc facultatius han demanat retardar l’edat de jubilació. “L’any passat van ser quatre i aquest mes ja ho ha demanat un”, va assenyalar, sense explicar les raons per les quals demanen demorar la jubilació. “No l’hi vam preguntar”, va afirmar, i va negar que s’hagi demanat a jubilats que tornin a fer algunes hores “i tampoc n’hi ha cap que ho hagi sol·licitat”.

La manca de facultatius afecta també els hospitals del Pirineu, que demanen incentius per atreure especialistes.

La grip assoleix el nivell d’epidèmia amb 119,5 casos per 100.000 habitants La grip ja ha arribat al nivell d’epidèmia a Catalunya al situar-se en els 119,59 casos per 100.000 habitants, xifra amb què se supera el llindar epidèmic d’aquest any de 110,7 casos, segons la conselleria de Salut. Detalla que la incidència és més alta en els menors de cinc anys, amb 367,65 casos per 100.000 habitants, i també hi ha un augment respecte a la setmana anterior a la resta de grups d’edat, excepte en el de cinc a catorze anys, que és estable. Entre els dies 7 i 13 d’aquest mes es van registrar divuit ingressos greus pel virus de la grip als hospitals sentinella, i es van elevar a 129 els ingressos des de l’inici de la temporada gripal a inicis d’octubre, i en el 72,7% d’aquests casos no estaven vacunats. L’activitat gripal durant les setmanes tres i quatre de l’any tindrà un nivell epidèmic baix-moderat, però creixerà cap a un nivell moderat amb pics de nivell elevat en algunes zones de Lleida i Tarragona.

tracking