SEGRE

LEGISLACIÓ ESPAIS AGRARIS

L'Horta demana que tots els camins siguin de titularitat pública per llei

També els d’accés als camps per garantir-ne el manteniment || Reclama que la nova norma d’espais agraris prioritzi l’accés dels joves al sector

Vista aèria de l’Horta de Lleida.

Vista aèria de l’Horta de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió de l’Horta de la Federació de Veïns de Lleida (FAV) demana que tots els camins principals i secundaris de la zona siguin de titularitat pública per garantir-ne el manteniment. Aquesta és una de les propostes que ha aportat a la nova llei d’Espais Agraris que està tramitant el Parlament, que té com a objectiu ordenar la seua gestió i dissenyar els mecanismes necessaris per donar seguretat jurídica als titulars de les explotacions agràries.

La comissió demana que siguin públics tant els camins entre diferents partides com els d’accés als camps. Actualment hi ha 220 camins amb 480 quilòmetres que són municipals.

El Parlament elabora una llei per ordenar la gestió dels espais agraris

També sol·licita garantir l’ampliació d’habitatges familiars vinculats directament o indirectament al camp. Argumenta que en l’avantprojecte de la llei de territori es valorava afavorir la construcció en nuclis de població del Pirineu per facilitar l’arrelament de la gent al territori. A més, demana que “l’accés a l’habitatge amb la condició de ramader no estigui vinculat a un percentatge de la renda, sinó al del temps dedicat a la tasca agrària”.

D’altra banda, apunta que l’Horta es troba en un moment decisiu i pateix clares debilitats com l’envelliment de la població, la manca de joves per a un relleu generacional i la situació minifundista pròpia de la zona. Considera que aquesta nova llei “pot ser una gran oportunitat per tornar a fer atractiu el camp lleidatà per als nostres joves”. Sobre això, demana que els joves tinguin prioritat en l’accés al banc de terres i impedir que aquestes parcel·les puguin ser explotades per grans empreses que gaudeixen de recursos propis.

Entre altres aportacions, sol·licita que una de les finalitats de la llei sigui fomentar activitats terciàries complementàries vinculades a l’activitat agrària i dinamitzar l’activitat econòmica del sector afavorint la continuïtat d’empreses familiars agràries arrelades al territori.

tracking